A fánk általában a macerásabb és időigényesebb desszertek közé tartozik, ha a klasszikus kelt tésztával készítjük, de ez a pillekönnyű kanalas túrófánk legalább olyan finom, és pillanatok alatt összeállítható, ráadásul azonnal süthető is.
Illatos, finom puha, vaníliás és citromos, a sütőporos tészta tíz perc alatt összeállítható, és ha kisebb fánkokat szaggatunk, akkor pár perc alatt aranyszínűre sül. Túróból mindenképpen érdemes a krémesebb változatot használni ehhez a recepthez, ha rögösebb, darabosabb túróval van dolgunk, azt nem árt előzőleg áttörni vagy késes robotgépben simára mixelni, így kapunk igazán könnyű tésztát.
A recept nagy előnye, hogy nem kell pihentetni a tésztát, azonnal szaggathatjuk a fánkgolyókat az olajba, két kanállal kicsit megformázva. Arra figyeljünk, hogy túl sokat ne tegyünk egyszerre az olajba, mert akkor visszahűtik az olajat, és lassabban fognak sülni, megszívják magukat olajjal.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákhoz adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, krémesre, simára keverjük, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk fél citrom levét, hozzáadjuk a krémes túrót, és simára keverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzászitáljuk, összeforgatjuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük, 2-3 evőkanálnyival fellazítjuk a tésztát, majd a többi habot is hozzáadjuk, lazán összedolgozzuk, hogy minél könnyebb tésztát kapjunk.
Bő olajat melegítünk, és két kanál segítségével beleszaggatjuk a tésztát, 2-3 perc alatt megsütjük, időnként megforgatva. Szűrőkanállal, alaposan lecsepegtetve kiemeljük a fánkokat, konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Melegen, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk, ízlés szerint dzsemet vagy csokiszószt is kínálhatunk mellé.