A szőlőt többnyire csak magában fogyasztjuk frissen, elszemezgetve, pedig ez az aromás gyümölcs hihetetlenül jól működik sajttal is, és nemcsak nyersen, hanem sütve is. Adjatok neki egy esélyt ezzel az őrülten jó, pofonegyszerű pitével - nem fogjátok megbánni!
Az közismert, hogy a sajt mellé nagyon jól passzol a bor, sőt a bor gyümölcse, a szőlő is, de sütve kóstoltátok már? Aki csak egy kicsit is kedveli az édes-sós kombinációt, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia ezt a leveles pitét, ami egyszerre isteni és mutatós, csak úgy ragyognak rajta a zamatos szőlőszemek, mint holmi jade kövek, és csak úgy tombolnak benne az ízek!
Leveles tészta, sajt, szőlő, karamellizált hagyma és kakukkfű kombinációja, egy pohár bor mellé baráti beszélgetős estére jobb és egyszerűbb nem kell, de egy kis salátával őszi vacsorának is remek. A sajttal érdemes játszani, egyszerű reszelt trappistával vagy pizza-mozzarellával is finom, de megbolondítható gorgonzolával vagy más kéksajttal, kecskesajttal vagy valamilyen karakteresebb alpesi sajttal, gruyere-rel vagy bergkasével, ementálival is. Mindegyikkel isteni!
Hozzávalók:
Elkészítés: A lilahagymát meghámozzuk, először félbe, majd szálasra vágjuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, és mérsékelt tűzön 12-15 perc alatt megfonnyasztjuk és karamellizáljuk, a végefelé meglocsolva 1 evőkanál balzsamecettel.
A leveles tésztát kiterítjük, a papírral együtt tepsibe tesszük. Ha keményebb sajtot használunk, akkor azt egyenletesen ráreszeljük, ha reszelt sajtot, akkor azzal megszórjuk, ha kecskesajtot vagy gorgonzolát, akkor rámorzsoljuk, elosztjuk a tetején a karamellizált lilahagymát, majd megszórjuk a leszemezett szőlővel, és borsot őrölünk rá.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 18-20 perc alatt megsütjük, amíg a tészta szép pirosra, a sajt olvadósra, a szőlő pedig szaftosra sül. A sütőből kivéve meghintjük a kakukkfűvel, szeleteljük, majd pár perc hűlés után falhatjuk is a fantasztikus édes-sós pitét…