Ha nincs ötletünk vagy csak egy nagyon gyors és egészséges fogást szeretnénk összedobni, akkor mindig jó, ha van otthon 1-2 doboz szardínia. Hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a nagyon praktikus alapanyagról, pedig sokféle módon felhasználható!
Méltatlanul mellőzött mostanság a konzerv szardínia, szinte teljesen kitúrta a tudatunkból a tonhal, pedig egészséges, olcsóbb, és ma már szerencsére választhatunk a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe vevő gyártókat is, ezt ugyanis jelölik a dobozon MSC – Marine Stewardship Council – logóval, ami garantálja, hogy ellenőrzött, környezetbarát, a túlhalászat kizárásával és garantáltan jó minőségű, ellenőrzött és friss hallal készül a termék, legyen szó szardíniáról vagy más halászott halról.
A szardínia fontos ómega-3 zsírsav forrás, emiatt jótékonyan hat a keringésre, érrendszerre, sok A-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges, szép bőrhöz, B-vitaminokban, köztük a B12-vitaminban gazdag, ami az idegrendszer működésében és a vérképzésben is fontos, D-vitamin-tartalma segít az ép csontozat megőrzésében, emellett szuper ásványi anyag forrás, gazdagok jódban, foszforban, szelénben és kalciumban, és persze kiváló fehérjeforrás is.
Ha igazán egyszerű, egészséges, gyors és laktató fogást szeretnénk szardíniával, a legjobb választás egy tartalmasabb saláta, amihez csak egy kis zöldsaláta, paradicsom és hagyma kell csupán, de gazdagíthatjuk olajbogyóval, avokádóval, uborkával, paprikával is, ha van főtt krumplik vagy céklánk, az is nagyon jól passzol hozzá, de akár egy kis keményre főzött tojással is felturbózhatjuk, rengeteg variációs lehetőséget rejt!
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A salátát feldaraboljuk vagy összetépkedjük, a paradicsomot cikkekre vagy kockákra vágjuk, a hagymát félkarikára vágjuk, az avokádót félbevágjuk, a magját kiemeljük, és egy kanállal kivesszük a húsát, majd felkockázzuk. Mindezeket tányérra rendezzük, elosztjuk rajtuk a szardíniát és az olajbogyót.
Az öntethez a halkonzerv olajából 3 evőkanálnyit egy tálkába teszünk, kikeverjük a mustárral, sózzuk, borsozzuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, elkeverjük, majd a salátára locsoljuk, és már ehetjük is…