Írd be, mit keresel:

Profi késhasználat a konyhában: tippek, amelyeket érdemes megismerni

Profi séfként nem kérdés, hogy tudsz bánni a késsel, viszont hobbi szakácsként is fontos, hogy elsajátítsd a helyes késhasználatot. Legyen szó a megfelelő kés kiválasztásáról, az alkalmazott vágástechnikáról vagy a kés karbantartásáról, számos ponton véthetsz hibát. Némi gyakorlással és a megfelelő eszközök beszerzésével bárki magabiztosabbá válhat a konyhában. Ismerd meg az alapokat cikkünk segítségével!
Cookta - 2023.10.15.
Profi késhasználat a konyhában: tippek, amelyeket érdemes megismerni

Kövesd ezeket a tippeket és légy a konyhakések mestere

1. Szerezd be a megfelelő konyhakéskészletet!

Ahogy házat sem lehet építeni szerszámok és építőanyagok nélkül, így elragadó fogások sem készülhetnek kiváló minőségű alapanyagok és profi konyhai eszközök hiányában. Érdemes az alapoknál kezdeni: a megfelelő konyhakések beszerzése legyen a gasztronómiai kalandozás első állomása. Két lehetőség közül választhatsz: összeállíthatod egyesével a konyhakéseket vagy vásárolhatsz egy szettet. Kezdők számára szerencsésebb az utóbbit választani, így biztos lehetsz abban, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre áll. Egy profi konyhakés szettben megtalálhatóak a következők:

 • Csontozó kés
 • Kenyérszeletelő kés
 • Steak kés
 • Szakács kés
 • Szeletelő kés
 • Zöldség- és gyümölcsszeletelő kés
 • Hámozókés

A megvásárolt szett később, az egyedi igények alapján bővíthető speciális darabokkal, mint például egy japán santoku kés, amely egyaránt alkalmas aprításra és szeletelésre.

2. Sajátítsd el a megfelelő vágástechnikát!

Miután megvan a profi késkészlet, jöhet a megfelelő vágástechnika elsajátítása. A legkézenfekvőbb egy vágástechnikai kurzust elvégezni: ez lehet online kurzus vagy valamilyen személyes tanfolyam. De akár a YouTube-on is érdemes keresgélni, hiszen ott is számos hasznos videót találsz. Az igazán elszántak könyvet is vásárolhatnak a témában. A teljesség igénye nélkül a legfontosabb vágástechnikák, amelyeket minden hobbi szakácsnak érdemes ismerni, a következők:

 • Julienne: gyufaszál vastagságú, 3-4 cm hosszúságú darabokra vágás
 • Brunoise: a gyufaszál hasábok további vágása 2-3 mm-es kockákra
 • Sifonád (chiffonade): főleg fűszernövényekhez használt aprítás,
 • Batonnet: 1×1 cm vastagságú, 5 cm hosszúságú darabokra vágás,
 • Paysanne: a batonnet technika továbbgondolása, a batonnet hasábok fél centis szeletekre vágása,
 • Rondelle: 0,5-1 cm vastagságú karikára vagy félkarikára vágása
 • Tourné: cikkekre vágás, hajóalakzatra formázva

3. Ügyelj a biztonságra használat közben!

Pontosan vágni csak éles késsel lehet, a konyhai balesetek elkerülése végett viszont érdemes néhány dolgot betartani:

 • A vágódeszka mindig legyen fix, hogy még véletlen se mozduljon el vágás közben!
 • Mindig a domináns kezedben tartsd a kést! A helyes késfogásnál a hüvelyk- és mutatóujjad a penge két oldalán van, közel a markolathoz. A középső, a gyűrűs és a kisujj pedig eközben a markolatra simul. Ezzel a tartással tudod a legjobban irányítani a kést.
 • Vágásnál vagy szeletelésnél először a kés hegyét támaszd a vágódeszkára, ezután jöhet a határozott vágómozdulat, amikoris a kés éle végiggördül az alapanyagon.
 • Végül pedig ne kapkodj! A seb ellátása sokkal több időbe telik, mint a kapkodással megtakarított másodpercek. 

Ne feledkezz meg a késélezésről sem!

Használat közben a penge folyamatosan kopik és csorbul. A mikrosérülések idővel teljesen tompává teszik a vágófelületet. Ez csökkenti a kés használhatóságát és fokozza a balesetek kockázatát. Nem szükséges megválni a kopott konyhakéstől, hiszen számos élezési lehetőség áll rendelkezésre. A feladatot bízhatjuk profi késélezőre, ez azonban költséges lehet és sok időt vesz igénybe. Szerencsére otthoni megoldások is elérhetőek a penge élesen tartására. Népszerű választás a késélező kő, amely segítségével percek alatt visszanyerheti a penge élességét.

Milyen megoldást válasszanak azok, akik kizárólag a sztárséfek által használt élezési megoldással elégszenek meg? Nekik tökéletes megoldás a köszörűgép, amely kettős köszörülési folyamatot végez.

 • Az első lépésben az érdesebb felületű tárcsa úgynevezett lemunkálással távolítja el az él felső rétegét. 
 • Ezt követően a finomabb felületű tárcsával elvégezhető a befejező köszörülés. A végeredmény egy pengeéles kés.

Forrás: Freepik

Zákány Szerszámház: megbízható szerszám webshop a késélező eszközök beszerzéséhez

Megbízható szerszám webshop után kutakodsz a késélezéshez szükséges köszörűgép beszerzéséhez? A Zákány Szerszámház Kft. webshopjából megteheted! Tapasztalt kollégáink készséggel segítenek az igényeidnek megfelelő, konyhakések élesen tartásához leginkább passzoló gép megtalálásában. Ráadásul az árak is csábítóak!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.