Az egész ott kezdődött, hogy pár napja vettem a piacon egy „zsák” spenótot, ami felhasználásra várt a hűtőszekrényben. A feleségem tegnap a szememre vetette, hogy minek veszek spenótot, ha nem esszük meg!? ...felhasználtam! ;)
A spenótból került a palacsinta tésztájába és a húsos töltelékbe is, a pirospaprika mellett pedig kapor, kakukkfű, petrezselyem és fokhagyma is fűszerezi az alapjában magyaros fogást. A töltött palacsintákat egy jó kis gazdag szafttal nyakon öntve sütöttem össze.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés: A hagymát megdinsztelem, majd hozzáadom a fekete-erdői sonkát, később a paprikát és a fokhagymát. Mikor kellően megpirultak, mehet hozzá a hús és a többi hozzávaló. A legvégén felöntöm vízzel, és visszapárolom. Hozzáadom a tejszínt, az apróra vágott kaprot, és még egyszer utoljára felfőzöm. Félreteszem, hagyom kicsit kihűlni…
A szószhoz:
Egy egyszerű, pörköltszerű alapot készítek a hozzávalókból, majd botmixerrel pépesítem. Ezt öntöm majd a szépen sorba rakott palacsintákra.
A palacsintatésztához:
Közepesen híg palacsintatésztát keverek a hozzávalókból, és kisütöm őket.
A kész palkókat megtöltöm a hússal, majd gondosan összetekerve (két oldalát behajtva) egy sütőedénybe teszem.
Meglocsolom a szósszal, és 210-230 fokon kb. 30-35 percet sütöm, majd tálaláskor tejföllel, petrezselyemzölddel, metélőhagymával és kaporlevéllel díszítem.
Jó étvágyat!