Írd be, mit keresel:

Tejszínes gombaragu tárkonnyal – kiadós főételnek vagy mártásnak

Ha azt mondjuk, gomba és melengető egytálétel, szinte mindenkinek a gombapaprikás ugrik be elsőnek. Mi is nagyon szeretjük, de mivel a gomba egy szuper alapanyag, egészséges, kiadós és gyorsan elkészül, ezért érdemes másképp, például tárkonyosan, tejszínesen is kipróbálni.

Cookta - 2023.10.23.
Tejszínes gombaragu tárkonnyal – kiadós főételnek vagy mártásnak

A tárkony régi és nagyon illatos fűszerünk, furcsa módon szinte csak ragulevesekbe használjuk, főételhez jóval ritkábban. Pedig nagyon kellemes, tökéletesen passzol a gombához és a selymes tejszínhez, ráadásul jótékonyan hat megfázás, köhögés esetében, fontos gyógyító tulajdonsága még görcsoldó hatása. Ehhez persze nem elég egy kevéske tárkony a raguba téve, de teának leforrázva viszont már hatékony.

A tárkonyos gombaraguba most egy kis zöldpaprika és paradicsom, valamint újhagyma került, ettől színesebb és ízesebb, kiadós, gyors és pénztárcabarát, vegetáriánus és gluténmentes étrendbe is beilleszthető, de húsimádóknak egy szelet sült csirkemellhez mártásként is tökéletes.

Tárkonyos-tejszínes gombaragu

Hozzávalók:

  • 40 dkg csiperkegomba
  • 4 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 2 teáskanál tárkony
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, szárvégeit levágjuk, cikkekre vágjuk. Az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paradicsomot és a paprikát apróra felkockázzuk.

Egy serpenyőben az olívaolajat felforrrósítjuk, az újhagymát és a gombát rádobjuk, 4–5 percig kevergetve pároljuk, majd a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát is hozzáadjuk, és átforgatva 2–3 percig tovább pirítjuk. Meglocsoljuk a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a tárkonnyal, és fedő alatt 8–10 percet pároljuk, amíg a gomba kiengedi és kicsit elfővi a levét.

Hozzáöntjük a tejszínt, és takarékon még pár percig pároljuk, hogy az ízek összeérjenek, és a tejszínes mártás kicsit besűrűsödjön.

Ízlés szerint párolt rizzsel, galuskával, tésztával tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.