Ha azt mondjuk, gomba és melengető egytálétel, szinte mindenkinek a gombapaprikás ugrik be elsőnek. Mi is nagyon szeretjük, de mivel a gomba egy szuper alapanyag, egészséges, kiadós és gyorsan elkészül, ezért érdemes másképp, például tárkonyosan, tejszínesen is kipróbálni.
A tárkony régi és nagyon illatos fűszerünk, furcsa módon szinte csak ragulevesekbe használjuk, főételhez jóval ritkábban. Pedig nagyon kellemes, tökéletesen passzol a gombához és a selymes tejszínhez, ráadásul jótékonyan hat megfázás, köhögés esetében, fontos gyógyító tulajdonsága még görcsoldó hatása. Ehhez persze nem elég egy kevéske tárkony a raguba téve, de teának leforrázva viszont már hatékony.
A tárkonyos gombaraguba most egy kis zöldpaprika és paradicsom, valamint újhagyma került, ettől színesebb és ízesebb, kiadós, gyors és pénztárcabarát, vegetáriánus és gluténmentes étrendbe is beilleszthető, de húsimádóknak egy szelet sült csirkemellhez mártásként is tökéletes.
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, szárvégeit levágjuk, cikkekre vágjuk. Az újhagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paradicsomot és a paprikát apróra felkockázzuk.
Egy serpenyőben az olívaolajat felforrrósítjuk, az újhagymát és a gombát rádobjuk, 4–5 percig kevergetve pároljuk, majd a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát is hozzáadjuk, és átforgatva 2–3 percig tovább pirítjuk. Meglocsoljuk a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, meghintjük a tárkonnyal, és fedő alatt 8–10 percet pároljuk, amíg a gomba kiengedi és kicsit elfővi a levét.
Hozzáöntjük a tejszínt, és takarékon még pár percig pároljuk, hogy az ízek összeérjenek, és a tejszínes mártás kicsit besűrűsödjön.
Ízlés szerint párolt rizzsel, galuskával, tésztával tálaljuk.