Ha ősz, akkor almás pite! Nem lehet megunni, ráadásul sokféle módon készíthető, így jól variálható, és érdemes is mindig új recepteket felfedezni, mert olyan kellemes meglepetés érhet bennünket, mint ez az omlós tésztával és krémesre párolódott almával készülő, almatortának is beillő változat.
Az almás pitébe leggyakrabban reszelt alma kerül töltelékként, ennél a változatnál viszont egy kis vajon megpárolt, krémesre és olvadósra puhult alma, ami isteni finom, ráadásul a vaj is plusz ízeket ad hozzá – az elmaradhatatlan vanília és fahéj mellett. Még egy kis csavar a töltelékben, hogy kevés kukoricakeményítő is kerül bele, ami sülés közben felszívja az alma nedvességét, nem ázik el a tészta, a töltelék viszont pudingosabb, krémesebb lesz.
A tészta is vajjal készül, omlós és illatos, amit maceramentesen egy késes robotgépben célszerű összeállítani, így sokkal egyszerűbb, gyorsabb, a gép egyenletesebben tud dolgozni, ráadásul a kezünk melege sem olvasztja meg a vajat, így tökéletes állagú tésztát kapunk, amivel egyrészt könnyű dolgozni, másrészt nagyon finom porhanyósra, omlósra sül – a krémes almatöltelékkel együtt mennyei!
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A lisztet egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és morzsásra, homokos állagúra összedolgozzuk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tojássárgákat, és elkezdjük összedolgozni, menet közben kanalanként annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy nagyjából összeálljon. Frissentartó fóliára öntjük, kézzel kicsit összenyomkodjuk, majd becsomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
Közben az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, kisebb kockákra vágjuk, meglocsoljuk a citrom levével. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, rátesszük az alma felét, megszórjuk a cukorral, kevés vizet öntünk alá, és kevergetve 4-5 percet pároljuk, majd hozzáadjuk a maradék almát, és még 3-4 percet pároljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliát és az étkezési keményítőt, és finoman összeforgatjuk, majd hagyjuk kicsit hűlni.
A pihentetett tésztát 2/3-1/3 arányban kettévágjuk, kicsit átgyúrjuk, hogy felpuhuljon, majd sütőpapíron a nagyobb tésztát kinyújtjuk kissé nagyobbra, mint a pitetálunk, majd a papírral együtt a pitetálba tesszük, lenyomkodjuk, majd belekanalazzuk az almatölteléket, meghintjük fahéjjal, a tésztát a széleken finoman visszahajtogatjuk. A másik tésztát is kinyújtjuk sütőpapíron, a pitére borítjuk, a papírt lehúzzuk, a széleket lenyomkodjuk.
200 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 5 percet sütjük, majd a hőt 175 fokra visszavesszük, és kb. 35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk.