Vannak, akik imádják, mások kifejezetten elutasítják a sütőtököt, de ezzel a finomsággal mindenki meggyőzhető, ebben biztosak vagyunk! Aranyszínű, puha, könnyű, sajtos és nagyon finoman fűszeres, nem érződik benne a sütőtök, isteni illata van már sütés közben, így nagy kihívás kivárni, míg szeletelhetőre, legalább langyosra hűl...
Nagyon egyszerű és gyorsan összeállítható, könnyebben kezelhető, de legalább olyan finom, mint a pogácsa, ha vendégvárónak készítjük, de salátával akár önmagában vagy némi felvágottal is tálalható, sokáig friss marad, és nem szükséges hozzá sült sütőtök, így tényleg pikk-pakk összedobható a tészta, a többi a sütő dolga.
A sütőtöknek és sajtnak köszönhetően sokáig friss marad, de mondjuk amúgy sem lenne ideje megszáradni, mert tényleg isteni, és a mi alapreceptünk nagyon jól variálható is – tehetünk bele tökmagot, húsimádóknak pirított bacont, ha nincs friss petrezselymünk, szárított kakukkfűvel is nagyon finom.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, és nagyon kis kockákra vágjuk vagy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy serpenyőben 1 evőkanál vajat felolvasztunk, a sütőtököt rádobjuk, és időnként megkeverve 3-4 percig pároljuk, hogy kicsit felpuhuljon, majd félretesszük.
A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kurkumát, elkeverjük, hozzáadunk 5 dkg olvasztott vajat, a felütött tojásokat, a tejes, és kézi habverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a kissé megpárolt sütőtököt és a reszelt sajtot, valamint a finomra vágott petrezselymet, és alaposan összekeverjük.
Sütőpapírral bélelt – vagy kikent, lisztezett – tégla- vagy pástétomformába öntjük, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 35-40 perc alatt tűpróbáig sütjük. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd kiborítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Szeletelve kínáljuk, magában is nagyon finom, akár pohár bor mellé, de salátával és némi sonkával vagy vega változatban félig keményre főtt tojással könnyű vacsorának is ideális.