Írd be, mit keresel:

Egy olasz kedvenc: rizottó krémesen, mángolddal

A piacokon egyre gyakrabban tűnik fel a mángold, ez a különlegességnek számító zöldségféle, pedig régen gyakran termesztették, mert szapora és igénytelen, sokkal kiadósabb és jobban kezelhető, mint a spenót, ráadásul ajándéknak ott van még a húsos, finom, ízben a spárgára emlékeztető szára is...

Cookta - 2023.11.06.
Egy olasz kedvenc: rizottó krémesen, mángolddal

Hogy miért tűnt el, fogalmunk sincs, ha viszont mégis szembejön velünk valahol, mindenképpen vásároljunk belőle. Nagyon finom, egészséges, gyorsan megfő, kalóriaszegény, rostokban gazdag, bőséggel tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, vasat, káliumot, kalciumot és magnéziumot. A spenóttal ellentétben pucolni sem nagyon kell, csak a szárvégeit levágni, majd felaprítani.

A mángold most rizottóba került, ami tartalmas, de könnyű, húsmentes ebédnek vagy vacsorának is ideális. Érdemes hozzá gömbölyded rizottórizst használni, és figyelni arra, hogy mindig forró folyadékkal, apránként öntsük fel a rizst főzés közben, ettől lesz tökéletes állagú, mivel a keményítő így oldódik ki belőle a legjobban. Ha nem kellően forró alaplével vagy levessel „itatjuk” a rizst, akkor visszahűl főzés közben, nem egyenletesen puhul. Ennyi a titka – no meg a végén hozzáadott kis mascarpone, ami megadja a lágyságát, valamint a parmezán, ami karakteresebbé és illatossá teszi.

Mángoldos rizottó

Hozzávalók:

  • 7 dl zöldségleves
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg mángold
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 22,5 dkg rizottórizs (pl. Arborio)
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 5 dkg mascarpone krémsajt
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán
  • só, bors

Elkészítés: A zöldséglevest felforraljuk, és melegen tartjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A mángoldot alaposan megmossuk, a levélrészt felcsíkozzuk, a szárnyelet felaprítjuk.

Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajon néhány perc alatt üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a rizst és a felaprított szárrészt, és kevergetve 3-4 percig pároljuk, majd felöntjük a borral, megvárjuk, amíg elpárolog, majd felöntjük a forró leves felével, és közepes lángon, gyakran kevergetve főzzük kb. 20 percig, közben apránként adjuk hozzá a maradék forró levest.

Közben a maradék olajon egy másik edényben a felcsíkozott mangoldleveleket a finomra vágott fokhagymával 2-3 perc alatt megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a rizottóhoz keverjük a mascarponével és a reszelt parmezánnal együtt, átkeverjük, hogy kellően krémes legyen, majd azonnal tálaljuk.

Ízlés szerint extra mascarponét vagy parmezánt kínálhatunk hozzá, díszíthetjük pár szem koktélparadicsommal, hogy színesebb legyen.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.