Könnyű, de tartalmas és laktató, mediterrán hangulatú fogás a fetás bulgursaláta, önmagában is megállja a helyét könnyű ebédnek vagy vacsorának, de köretként is kísérhet egy szelet grillezett vagy sült csirkemellfilét, sült húst.
A bulgur szuper alapanyag, gyorsabban elkészül, mint a rizs, ha a kisebb szeműt választjuk, akkor kimondottan gyors és egyszerű az elkészítése, hiszen ezt csak forrázni kell, majd pihentetni 10 percet, hogy megpuhuljon. A Közel-Keleten és az arab országokban kedvelt a bulgur, amit nálunk török rizsként is szoktak emlegetni, legalábbis a török éttermekben, de valójában egy speciális és egészséges, tápláló tört búza a bulgur. Készítésekor a nyers búzát vízbe áztatják, majd amikor épp csírázni kezdene, vagyis beindul benne az élet és az enzimek, akkor ledarálják vagy összetörik, megszárítják, ezzel a sok tápanyagot és életerőt tartalmazó gabonát tartósítják. Semleges ízének köszönhetően nagyon jól fűszerezhető, főételnek, köretnek is szuper, de tartalmas salátához is ideális alapanyag.
Most paradicsommal, uborkával, fetával kerekedett belőle könnyű saláta, amit egy kis fehérborral párolt póré és fokhagyma tesz igazán tökéletessé. Langyosan a legfinomabb, amikor az ízek már kicsit összeértek, a feta pedig egy kicsit megpuhult benne…
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, hozzáöntjük a bulgurt, kevergetve 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Amikor felforrt, levesszük a tűzről, lefedjük, félretesszük 10 percre, amíg felszívja az összes folyadékot és megpuhul.
Közben a pórét és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Egy másik serpenyőben a maradék 2 evőkanál olívaolajon 3-4 perc alatt megdinszteljük, meglocsoljuk a fehérborral, megvárjuk, míg elpárolog a folyadék, majd a tűzről levéve egy salátástálba öntjük.
A paradicsomot és az uborkát felaprítjuk, a póréhoz adjuk, hozzáöntjük a bulgurt is. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a kakukkfüvet, a citrom reszelt héját és levét, rámorzsoljuk a fetát, összeforgatjuk, ha van időnk, akkor 15 percet állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, a feta pedig kicsit felpuhuljon.