A sütőtökkrémleves az egyik őszi-téli kedvencünk. Annyi módon, olyan sokféle ízvilággal készíthető, hogy egyszerűen megunhatatlan. Most egy illatos, narancsos receptet hoztunk sok fázisfotóval!
A sütőtök nemcsak melengető, szemvidító napsárga színével, édes illatával és krémességével hat jótékonyan testünkre-lelkünkre, de rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagunk, így bátran rábeszélünk mindenkit arra, hogy minél gyakrabban készítse, fogyassza.
A krémleves például egy nagyon praktikus felhasználási módja, hiszen készíthetünk egy nagyobb adagot, és ha hazaérünk a nap végén a hűvösből, csak meg kell melegíteni egy adaggal, és máris kanalazható a melengető, selymes leves. Hangulatunk és ízlésünk szerint variálható az ízvilága, hiszen a sütőtök szinte mindent elbír: lehet édeskés vagy sós, csípős, fahéjas vagy currys, gesztenyés vagy kókusztejes, kardamomos vagy fokhagymás, tejszínes vagy rozmaringos, kakukkfüves vagy szerecsendiós… A változatok száma végtelen, és nekünk sem kell ragaszkodnunk egyetlen recepthez, érdemes újabb és újabb ízekkel játszani.
A sütőtökkrémleves gyorsan elkészül, ha a zöldségeket főzzük, kicsit hosszadalmasabb, ha sütőben megsütjük, de az az igazság, hogy így a végeredmény is finomabb: a karamellizálódott sütőtök íze intenzívebb, mélyebb, selymesebb… Mi most így, az utóbbi módon készítettük.
Hozzávalók:
A tálaláshoz:
Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, és egy sütőpapírral borított sütőtálcára tesszük, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, meglocsoljuk olívaolajjal.
Előmelegített sütőben 180 fokon puhára sütjük körülbelül 25 perc alatt.
Egy lábasba öntjük a megpuhult zöldségeket, felöntjük az alaplével, belereszeljük az egyik narancs héját, belefacsarjuk mindkét narancs levét, összeturmixoljuk.
Ha már krémes, feltesszük főni a tűzhelyre, főzőtejszínt adunk hozzá, és összeforraljuk.
Amíg megfő a leves, egy száraz serpenyőben megpirítjuk a tökmagot – tálaláskor ezzel szórjuk meg a leves tetejét.