Újabb zöldség hódít meg egyre több embert, és kezdi belopni magát a hazai háztartásokba - mégpedig az édesburgonya. A batáta néven is ismert narancsos színű gyökérzöldség Amerikából jött, mestersége címere, hogy egészséges, finom, és ami külön jó hír: itthon is megterem!
Ízre és állagra valahol a burgonya és a sütőtök között van, és bár nem rokona a burgonyának, csak nevében, ő is Amerikából érkezett. Ahogy a krumpli is alapélelmiszerré avanzsált nálunk, úgy a batátának is könnyűszerrel lesz erre lehetősége, mert nálunk is megterem. Ha a szuperekben még nem is, de a termelői kis piacokon már kapható a hazai. Nagyon sok rostot és értékes tápanyagot tartalmaz, jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a krumplinak, bővelkedik B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminokban, valamint gazdag kalcium-, vas-, magnézium-, mangán-, kálium-, foszfor-, nátrium-, szelénforrás. Sok béta-karotin van benne, ami jótékonyan hat a bőrünkre, a magas rosttartalomnak köszönhetően pedig laktat, emellett finom és nagyon változatosan készíthető – akár a krumpli és a sütőtök is.
Érdemes közepes példányokat választani, tapintásra keményet és feszeset, olyat, aminek a felülete minél simább, mert ezekkel a legkönnyebb dolgozni. Ha túl nagy, akkor nem biztos, hogy kellően édes, és ha egyben sütjük, akkor nagyon hosszadalmas idő alatt sül át a sütőben. Készíthetünk belőle pürét, rakottast, hasábburgonyát, lehet belőle sütemény is, a legegyszerűbb változata, ha egyszerűen megtöltjük, mint az alábbi receptben.
Most egyszerűen csak vajjal, fetával és egy kis zöldfűszerrel készült, de tehetünk bele komolyabb tölteléket, bármilyen sajtot, húsos ragut, maradék bolognait, de a most következő alapreceptet akár vegán változatban, a vaj helyett kókuszzsírral, a feta helyett füstölt tofuval is érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
Elkészítés: Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd tepsibe tesszük, alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőbe toljuk, 30 percig sütjük, hegyes késsel ellenőrizzük, hogy puhára sültek-e – a mérettől függően több idő is kellhet nekik.
Késsel hosszában bevágjuk, a két végét összenyomva kissé szétnyitjuk, kikanalazzuk a belsejét úgy, hogy maradjon a batátacsónakoknak egy kis pereme. A kikapart belsőt a vajjal és a feta felével, frissen őrölt borssal villával összetörjük, majd visszakanalazzuk a sült édesburgonyába, rámorzsoljuk a maradék fetát, és még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.
Finomra vágott petrezselyemmel vagy újhagymával, esetleg morzsolt kakukkfűvel is megszórhatjuk tálaláskor. Köretnek, de salátával önmagában is nagyon finom!