Itt a narancs és a mandarin szezonja, mostantól néhány hónapon át sok fogy belőle majd, a héja pedig a legtöbb esetben landol a kukában. Mielőtt kidobnánk, adjunk neki még egy esélyt, és illatosítsuk be vele a lakást, néhány fűszerrel együtt!
Ahogy kuckózósra fordul az időjárás és rövidülnek a napok, a legtöbb lakásban előkerülnek a mécsesekkel melegített illatosítók, párologtatók, felfrissítjük az aromaolajaink gyűjteményét, mert az illat otthonossá, meghitté teszi a lakásunkat, nem mellesleg jó hangulatjavító és stresszoldó. Ugyanezt illóolajok nélkül is elővarázsolhatjuk, csak néhány fűszerre, gyógynövényre van szükségünk, illetve a meghámozott narancsok, citromok, mandarinok héját is tökéletesen felhasználhatjuk.
Nem kell túl nagy praktikára gondolni, valójában pofonegyszerű a dolog, hiszen az aroma- és illatanyagokat, ami itt a citrusok héja és a fűszerek, egyszerűen csak vízbe téve fel kell forralni, majd gyöngyöztetve párologtatni egészen alacsony hőfokon, de ha szeretjük a gyertya táncoló lángját, akkor a főzetből át is önthetünk a mécseses párologtatóba, a többit pedig kihűlve a hűtőbe tehetjük, és napokig kitart a házi illatosítónk.
Mit használhatunk az illatosítóba?
Bármilyen fűszert, amit szeretünk, tökéletes a már említett citrusok héja, az almahéj is nagyon finom, házias illatot teremt, de felhasználhatunk az illatosítóba már elhasznált teafüvet, gyömbér héját – itt nem számít hogy nem mutatós, illata van, és így még jobban kihasználjuk ezeket az alapanyagokat, mielőtt a szemétbe kerülnének.
A fűszerekből sem kell feltétlenül újat használni, a fahéjrúd és a csillagánizs még főzés után is tartogat elég aromát, ha mondjuk kompótot készítettünk velük, de használhatunk kardamomot, szegfűborsot, szegfűszeget, rozmaringot, kakukkfüvet, levendulát, mentát is a főzetünkhöz, ezekből inkább a még nem használt szükséges, de egész kevéske is elég.
Illatosabb otthon, jobban és környezettudatosabban használt alapanyagok és stresszűzés egyszerre – és milyen egyszerűen!