Írd be, mit keresel:

Miért érdemes bevonni a gyermekedet az otthoni teendőkbe?

Ugye, számodra is ismerős, hogy bármennyit is takarítasz, alig van látszatja? Sőt, bármennyire is tömöd tele a hűtőszekrényt, egy-két nap múlva olyan, mintha soha nem is főztél volna. Ilyenkor minden bizonnyal tűkön ülve várod, hogy a legkisebbek is felnőjenek, és kivegyék a részüket, hogy ne csak rád háruljon minden teher.
Cookta - 2023.11.15.
Miért érdemes bevonni a gyermekedet az otthoni teendőkbe?

A rossz hír az, hogy ez még jócskán odébb van. A jó hír viszont az, hogy kicsiben már most elkezdheted a nevelésüket, hogy ne tizenévesen szembesüljenek azzal, hogy a rendért, a tisztaságért és a betevő falatért tenni kell. De mit is tudsz tenni a totyogóddal ennek érdekében? Összeszedtünk pár ötletet!

Először kezdd a gyerekszobában!

Minden a gyerekszobából indul, így érdemes egy gyerekkonyhát beszerezni. Persze a vidamjatek.hu szocializációt fejlesztő játékai közül is érdemes néhányat beszerezni, hogy legyen mivel játszani a konyhában!

Ezekkel a fából készült ételekkel ugyanis kiválóan meg tudja tanulni a gyerkőc, hogy milyen fogásokat lehet fogyasztani reggelire, ebédre, vacsorára, milyen desszertek vannak, sőt, akár a különféle nemzetek étkeit is össze tudjátok állítani.

További előny, hogy akár egy szendvicset is össze tudtok rakni játékból – ami a valóságban, valljuk meg, számtalanszor szolgál mentőövként az éhes felnőttek számára. Ha mindezeket megtanulja játszva elkészíteni a gyermeked, akkor ideje komolyra venni a figurát!

Majd minden kerüljön a helyére!

Ha a már jól ismert mozdulatok átkerülnek az éles terepre, akkor a csemetéd már profin fogja tudni egybetenni a hozzávalókat, akár egy szendvicshez is.

És ez a működés lesz mindennek az alapja: a gyermeked tőled tanulja meg a mintákat, először csak a gyerekszobában, majd utána a való életben is. Ezeket a mintákat fogja lemásolni, és úgy és azt fogja cselekedni, ahogy és amit tőled látott. (Ez persze kamaszkorra változni fog, de maradjunk egyelőre a totyogókor szépségeinél, abból is akad bőven!)

Ezt persze nem csupán a konyhában tudod megvalósítani: a vásárlás, a rendrakás, az öltözködés éppen ugyanilyen metódus alapján kerülnek elsajátításra.

Legyenek reális elvárásaid!

Sajnos a legtöbb szülő a két végletet képviseli: vagy semmilyen “terhet” nem akar róni a gyermekére, és kihagyja a házimunkából, vagy teljesen irreális elvárásokkal túl sokat akar a gyermektől.

Itt is, mint mindenhol, jobb az arany középúton megmaradni: mindenképpen vegye ki a gyermek a saját részét, hiszen számára is egyszerűbb lesz fokozatosan beleszokni az egyre komolyabb és több feladatba, ugyanakkor vedd figyelembe az életkori ajánlásokat.

Ha ezt a kettőt szem előtt tartod, akkor úgy tudod felkészíteni a gyermekedet a felnőtt létre, hogy közben folyamatos sikerélmények érik. Ha pedig még a Vidám Játék Webáruház természetes alapanyagból készült játékait is bevonod, igazán széppé és egészségessé varázsolod gyermeked korai éveit!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.