Ropogós, izgalmas és abbahagyhatatlan: a sült csicseriborsó mindent tud, amit egy finom nassolnivalótól várna el az ember – ráadásul egészséges is! Kell ennél több?
Ma az egyik legegészségesebb nassolnivalóról, a sült csicseriborsóról lesz szó, ami az alacsony glikémiás indexe mellett rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik még. Például 20%-a fehérje, rengeteg rostot tartalmaz, de gazdag folsavban, foszforban és vitaminokban is. Ideális gluténmentes – sőt mindenmentes – rágcsálnivaló, ami nemcsak a pörgős hétköznapokon jön jól, de még a bulikon is lehet vele villantani.
A recept nagyon egyszerű, teljesen kezdő szakácsok is bátran készíthetik, ráadásul rengeteg módon variálható is a fűszerezés megváltoztatásával, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Most az egyik kedvenc összeállításomat fogom megmutatni. Ropogós, sós és nem túl hivalkodóan fűszeres, viszont mindig gyorsan elfogy.
Az egyetlen problémám a sült csicseriborsóval az, hogy azonnal függővé tesz. Fogyasztása ezért csak saját felelősségre javasolt!
A recepthez száraz (nem konzerv) csicseriborsót használtam, amit legalább egy éjszakán át áztatni kell felhasználás előtt. Ez két okból is fontos: egyrészt ezáltal megpuhul, másrészt könnyebben emészthetővé is válik. Készíthető konzerv-csicseriborsóból is, akkor jóval gyorsabban elkészül, de kevésbé lesz ropogós.
Előkészítési idő: 1 éjszaka + 10 perc (ha konzerv-csicseriborsót használsz, akkor ez 10 percre rövidül)
Sütési idő: 30-40 perc
Hozzávalók 8 adaghoz:
Elkészítés: Tedd a száraz csicseriborsót egy nagy edénybe, és önts rá kétszer annyi hideg vizet. Rengeteg nedvességet felvesz majd, ezért hagyj neki jócskán helyet. Áztasd 12 órán át. (Ha konzerv-csicseriborsót használsz, ezt a lépést hagyd ki.)
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
Készítsd el a szószt: keverd össze az olívaolajat a többi hozzávalóval.
Öntsd le a vizet a csicseriborsóról, és szárítsd meg annyira, amennyire csak tudod. Használhatsz például két tiszta konyhai törlőkendőt erre a célra. Forgasd bele a csicseriborsót az olajos öntetbe, majd oszlasd el egyenletesen két nagy tepsiben.
Süsd 30-40 percig, 10-15 percenként forgasd át. Nézd meg 30-40 perc múlva, hogy elég ropogósak-e már. Akkor tudod, hogy elkészült, ha aranyló színű, kicsit sötét és kívül ropogós már mindegyik szem.
Jó étvágyat!