A kis pogácsákat pikk-pakk megsüthetjük, közben a sajtos krémet is elkészíthetjük, majd nem marad más hátra, mint összeragasztani és reszelt sajtba beleforgatni. Persze előre is dolgozhatunk, az összeragasztással ráérünk közvetlenül tálalás előtt foglalatoskodni. Amennyiben pedig sütés után rögtön összeragasztjuk, akkor hűvös helyen akár pár napig is tárolhatjuk.
Tudom, hogy kicsit tovább tart vele pepecselni, mint egy klasszikus pogácsával, de a sajtkrémmel olyan finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni.
Hozzávalók a tésztához:
A kenéshez:
Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a margarint, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra a tésztát, és egy kisebb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A leeső tésztát gyúrjuk össze, majd újra nyújtsuk ki, szintén szúrjuk ki.
Ezután helyezzük a tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le a tejföllel összekevert tojássárgával. Végül szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép aranyszínűre. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen.
Sajtkrém
Hozzávalók:
Elkészítése: A tejfölt keverjük simára a tojássárgával, a sóval, a pirospaprikával és a liszttel, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a gőzfürdőről, majd hűtsük ki egészen.
Amikor a massza teljesen kihűlt, adjuk hozzá először a lágy vajat, majd a reszelt sajtot, és robotgéppel keverjük simára.
A forgatáshoz reszeljünk le 10-15 dkg sajtot. A teljesen kihűlt tésztakorongokat ragasszuk össze a sajtkrémmel, majd forgassuk bele a reszelt sajtba.
Az elkészült pogácsákat azonnal kínálhatjuk, de 1-2 napig hűvös, száraz helyen tárolhatjuk is.