A kukoricadara tökéletes példa arra, hogy egy régi, jobbára mellőzött alapanyagot hogyan használhatunk újszerűen. Most nem kukoricakásának, vagyis puliszkának, hanem olasz recept alapján előételnek készült - szuper vendégváró vagy snack, ami mártogatóssal tálalva biztos sikert arat minden társaságban.
A polenta vagy puliszka, vagyis a kukoricadara a legolcsóbb alapanyag, amit csak el lehet képzelni, ráadásul gluténmentes, és ma már többnyire előgőzölt változatban kapható, vagyis 2-3 perc alatt megfő. Nagyon szapora, vagyis többszörös mennyiségű folyadékot felszív, laktat, semleges ízének köszönhetően pedig sokféle ízvilággal variálhatjuk. Méltatlanul mellőzzük, pedig frappáns megoldás villámgyors és meleg vacsorához, kásának megfőzve egy kis tejföllel és sajttal, vegán változatban párolt spenóttal vagy más zöldséggel, sült hagymával, paradicsomos raguval is nagyszerű.
Ha viszont kicsit állni hagyjuk, akkor a krémes puliszka megdermed, ami egyrészt élvezhetetlenné teszi, másrészt direkt jó, ha az a célunk, hogy feldaraboljuk, és kicsit átsütve készítsünk belőle egy jó kis mártogatóst – vagy akár köretnek is ideális lehet szaftosabb raguk mellé. Ha a sült polenta a cél, akkor viszont nem árt beízesíteni még melegen, mi most reszelt sajttal és rozmaringgal tettük meg ezt, és nagyon finom lett!
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet és a vizet egy lábasba öntjük, tűzre tesszük, felforraljuk. Hozzáadjuk a sót, és folyamatos keverés mellett a kukoricadarát is, habverővel vagy fakanállal keverve 3-4 perc alatt addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Vigyázat, pöfögni fog!
A tűzről levéve borsot őrölünk bele, hozzáadjuk a vajat, a reszelt parmezánt és a rozmaringot, és alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük, lenyomkodjuk egy pohár aljával, majd ha kihűlt, 1 órára hűtőbe vagy hideg helyre – télen ideális az erkély – tesszük.
A teljesen megdermedt polentát a sütőpapír segítségével kiemeljük a tepsiből, éles késsel hasábokra vágjuk – vagy tetszőlegesen bármilyen formára.
Serpenyőben 1 evőkanál olajat forrósítunk, és a polentarudakat 2-3 perc alatt minden oldalukon megsütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. A többi rudakat is ugyanígy sütjük meg, minimális olajjal.
Azon melegében tálaljuk de langyosan is nagyon finom, mártogatósokat mindenképp kínáljunk mellé!