Írd be, mit keresel:

Sült krumpli helyett új snack: sajtos polentarudak

A kukoricadara tökéletes példa arra, hogy egy régi, jobbára mellőzött alapanyagot hogyan használhatunk újszerűen. Most nem kukoricakásának, vagyis puliszkának, hanem olasz recept alapján előételnek készült - szuper vendégváró vagy snack, ami mártogatóssal tálalva biztos sikert arat minden társaságban.

Cookta - 2023.11.26.
Sült krumpli helyett új snack: sajtos polentarudak

A polenta vagy puliszka, vagyis a kukoricadara a legolcsóbb alapanyag, amit csak el lehet képzelni, ráadásul gluténmentes, és ma már többnyire előgőzölt változatban kapható, vagyis 2-3 perc alatt megfő. Nagyon szapora, vagyis többszörös mennyiségű folyadékot felszív, laktat, semleges ízének köszönhetően pedig sokféle ízvilággal variálhatjuk. Méltatlanul mellőzzük, pedig frappáns megoldás villámgyors és meleg vacsorához, kásának megfőzve egy kis tejföllel és sajttal, vegán változatban párolt spenóttal vagy más zöldséggel, sült hagymával, paradicsomos raguval is nagyszerű.

Ha viszont kicsit állni hagyjuk, akkor a krémes puliszka megdermed, ami egyrészt élvezhetetlenné teszi, másrészt direkt jó, ha az a célunk, hogy feldaraboljuk, és kicsit átsütve készítsünk belőle egy jó kis mártogatóst – vagy akár köretnek is ideális lehet szaftosabb raguk mellé. Ha a sült polenta a cél, akkor viszont nem árt beízesíteni még melegen, mi most reszelt sajttal és rozmaringgal tettük meg ezt, és nagyon finom lett!

Sült polenta mártogatósnak

Hozzávalók:

  • 4,5 dl tej
  • 5 dl víz
  • 25 dkg finom szemcséjű kukoricadara
  • 5 dkg vaj
  • 7 dkg reszelt parmezán vagy más kemény sajt
  • 1 evőkanál finomra vágott rozmaring
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • pici olaj a sütéshez

Elkészítés: A tejet és a vizet egy lábasba öntjük, tűzre tesszük, felforraljuk. Hozzáadjuk a sót, és folyamatos keverés mellett a kukoricadarát is, habverővel vagy fakanállal keverve 3-4 perc alatt addig főzzük, amíg jól besűrűsödik. Vigyázat, pöfögni fog!

A tűzről levéve borsot őrölünk bele, hozzáadjuk a vajat, a reszelt parmezánt és a rozmaringot, és alaposan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük, lenyomkodjuk egy pohár aljával, majd ha kihűlt, 1 órára hűtőbe vagy hideg helyre – télen ideális az erkély – tesszük.

A teljesen megdermedt polentát a sütőpapír segítségével kiemeljük a tepsiből, éles késsel hasábokra vágjuk – vagy tetszőlegesen bármilyen formára.

Serpenyőben 1 evőkanál olajat forrósítunk, és a polentarudakat 2-3 perc alatt minden oldalukon megsütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja. A többi rudakat is ugyanígy sütjük meg, minimális olajjal.

Azon melegében tálaljuk de langyosan is nagyon finom, mártogatósokat mindenképp kínáljunk mellé!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.