Advent a karácsonyi készülődés mellett a böjt ideje is, ilyenkor – akárcsak húsvét előtt – a húsmentes, lemondós időszakra kell berendezkedniük azoknak, akik komolyan veszik a keresztény hagyományokat. Azért nem olyan nagy a lemondás: ehetünk finomat húsmentesen is!
Változnak az idők: régebben csak a húsvéti és az adventi böjt idején kellett lemondani a húsról, az alkoholról, a gazdagabb alapanyagokból készülő fogásokról, ma pedig sokan vannak köztünk olyanok, akik valamilyen táplálékérzékenységgel élnek, így sosem fogyaszthatják egyik vagy másik táplálékfélét.
A kukoricadara régen tipikus böjti alapanyag volt, elsősorban puliszkának, kukoricamálénak megfőzve, de készült belőle galuska is, vagyis a megkeményedett főtt puliszkát kiszaggatták, és túróval, juhtúróval sütőben megsütötték. Olaszországban is gyakori étel a polenta, ami gyakorlatilag megegyezik a puliszkával, annyi különbséggel, hogy a végén vajjal és reszelt parmezánnal krémesítik.
A kukoricadara nagy előnye, hogy gluténmentes, így az erre érzékenyek is fogyaszthatják, nagyon gyorsan megfő, nem mellesleg olcsó, és rengeteg jó tulajdonsággal bír: gazdag karotinokban, antioxidánsokban és káliumban, de magas B-vitamin-tartalma sem elhanyagolható.
Az alábbi recept tartalmas, de nem nehéz, tökéletes húsmentes gyors ebédhez, vacsorához.
Hozzávalók:
A polentához:
Valamint:
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, a tönkök végét levágjuk, felszeleteljük. A vajat – 1 kanálnyi kivételével – egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és pirítani kezdjük, időnként megkeverjük. Ha kiengedte a levét, megvárjuk, míg elfő, aláöntjük a fehérbort, óvatosan átkeverjük, és addig sütjük fedő nélkül, míg a bor elfő és a gomba szépen megpirul.
Közben a polentához 1 liter vizet felforralunk, sózzuk, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, amikor sűrűsödik és pöfögni kezd, hozzáadjuk a vajat és a reszelt parmezánt, átkeverjük és lehúzzuk a tűzről.
A félretett 1 evőkanál vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és a tojásokat tükörtojásnak megsütjük.
A polentát tányérokba szedjük, a sült gombát a tetejére halmozzuk, megszórjuk aprított petrezselyemmel és morzsolt fetával, a tükörtojással koronázva tálaljuk.