A quinoát leggyakrabban köretnek készítjük, pedig ez az egészséges, fehérjében gazdag, gluténmentes alapanyag édesen is nagyon finom. Most müzli helyettesítőjeként készült, párolt-sült almával és görög joghurttal összekeverve, fűszeresen. Langyosan elkanalazva valami isteni!
A különféle kásák és müzlik ugyancsak népszerű napindítók, de nem árt variálni őket, és a zabpehely mellett más alapanyagokat is bevetni. A quinoa nagyon jó alternatíva, azon kevés növényi alapanyagok egyike, amik teljes értékű fehérjét tartalmaznak, hosszan eltelítenek, és mivel lassan szívódnak fel, így tökéletesek reggelire – ebédig játszva és energiával telten kibírjuk majd.
Amíg a quinoa fő, érdemes egy kis almát vagy körtét sütni-párolni hozzá, így szaftosabb, finomabb lesz, és ha elég édes a gyümölcs, akkor cukor nem is kell hozzá, legfeljebb egy kanálka méz elég, hogy az egész ételt megédesítse. Most gyömbér, fahéj és vanília került bele fűszerként, olyan finom, hogy akár desszertként is megállja a helyét, különösen akkor, ha tálaláskor még megszórjuk egy kis friss vagy fagyasztott bogyóssal, kókuszpehellyel…
Hozzávalók:
Elkészítés: A quinoát szűrőbe tesszük, folyó víz alatt alaposan leöblítjük, majd egy kis lábasba tesszük, felöntjük 3 dl vízzel, és közepes tűzön 10 perc alatt puhára főzzük.
Közben az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és egy forró serpenyőbe tesszük, szárazon 2-3 percet sütjük-karamellizáljuk, majd felöntjük 1 dl vízzel, és időnként megkeverve addig pároljuk, míg a folyadék elpárolog.
Közben a quinoát leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, tálba tesszük. Hozzáadjuk az almát és a görög joghurtot, a vaníliát és az őrölt fahéjat, valamint a mézet, ízlés szerint gyömbért reszelünk hozzá, összekeverjük.
Tálkákba osztjuk, megszórjuk friss gyümölccsel, kókuszpehellyel – vagy ízlés szerint mandulával, dióval, ki mivel szereti.