Írd be, mit keresel:

Svájci répatorta, a gazdag, szaftos süti

Ha azt mondjuk, répatorta, mindenki az angolok répatortájára gondol, pedig Svájcban is legalább akkora a kultusza ennek a nagyon finom süteménynek, ráadásul sokkal régebb óta készítik, legalábbis az észak-svájci Aargau kantonban.

Cookta - 2023.12.11.
Svájci répatorta, a gazdag, szaftos süti

Az Aargauer Rüeblitort”, vagyis az aargaui répatorta jellegzetessége, hogy lisztet alig tartalmaz, helyette darált mandula vagy mogyoró adja a tartalmát a reszelt répa mellett. Gazdag, sűrű, szaftos a tésztája, és elmaradhatatlan belevalója még a cseresznyepálinka, aminek alkoholtartalma elillan, de illata megmarad a süteményben, illetve könnyebbé is teszi.

Az angol répatortával szemben nem krémsajtos mázzal vagy töltelékkel készítik, hanem cseresznyepálinkás vagy citromos cukormázzal, és mindig marcipánrépákkal díszítik – ami a sütemény népszerűsége folytán készen is kapható Svájcban. A süti nagy előnye, hogy hűtőben, letakarva vagy dobozba téve 1 hétig is eláll, sőt friss marad, köszönhetően a benne lévő lédús répának és a magas zsírtartalmú mandulának vagy mogyorónak. Nagyon finom, érdemes kipróbálni – és marcipánrépákat sem olyan nehéz gyártani otthon!

Aargaui répatorta

Hozzávalók:

  • 25 dkg cukor
  • 5 tojás
  • 2 evőkanál forró víz
  • 25 dkg finomra reszelt sárgarépa
  • 25 dkg darált mandula
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka
  • 8 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só

A tetejére:

  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy citromlé
  • 2 evőkanál víz
  • marcipánrépák

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a forró vizet, és elektromos habverővel 5 perc alatt jó habosra, krémesre keverjük. Hozzáadjuk a reszelt répát, a cseresznyepálinkát, a sütőporral, a fahéjjal és a darált mandulával elkevert lisztet, hozzáreszeljük a citrom héját, összeforgatjuk. Hozzáadunk 3-4 evőkanál tojásfehérjét, ezzel fellazítjuk, majd a többi tojáshabot is beleforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, lisztezett formába öntjük, elsimítjuk, 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50–55 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a formából kiborítva vagy a sütőpapírral kivéve rácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a porcukrot, a pálinkát vagy a citromlevet és a vizet egy tálban összekeverjük, és a répatorta közepére öntjük, elsimítjuk, hagyjuk kicsit megdermedni, és marcipánrépákkal díszítjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.