Ázsia jellegzetes étele a pirított rizs, a thai, a vietnami és a kínai konyhában is alapételnek számít, nem véletlenül: pikk-pakk elkészíthető házilag, tartalmas, egészséges, gluténmentes és pénztárcabarát, és ha kellően fűszerezzük, akkor sokkal finomabb az otthoni változat.
A pirított rizs elképesztően sokoldalú, lehet vegán, vega, de húsos, sőt halas étel is, a maradékmentés jegyében az előző napi főtt rizs eltüntetésének az egyik legjobb módja. A legegyszerűbb változat, ha csak egy kis újhagymával és tojással összesütjük a rizst, már ezzel is új életre kel, de ennél nem sokkal több kell ahhoz, hogy köretből egy ízekben gazdag, sokkal finomabb, tartalmas fogást kerekítsük, akár 15 perc alatt.
A sült rizs gyakorlatilag bármilyen húst és zöldséget elbír, kinek mi van éppen otthon. Most színes paprika, csirkemell és újhagyma került bele, de gyakorlatilag bármilyen fagyasztott zöldségkeverékkel, akár konzervkukoricával, friss brokkolival is gazdagítható. A lényege a fűszerezés, ami klasszikusan szója és fokhagyma, de most gyömbér és koriander is került bele, isteni finom ízharmóniát adva.
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az újhagymákat felkarikázzuk, a kaliforniai paprikát apróra felkockázzuk. A tojásokat egy tálkába felütjük, sózzuk, borsozzuk, villával felverjük.
Serpenyőben 1 evőkanál forró olajon rántottának megsütjük, majd egy tányérra tesszük, a serpenyőt papírtörlővel kitöröljük, visszatesszük a tűzre. Hozzáadunk 1 evőkanál olajat, és a csirkemellet kevergetve 3-4 perc alatt megsütjük, majd tányérra téve félreteszük ezt is.
A serpenyőbe 1 evőkanál olajat öntünk, rádobjuk az újhagymák fehér részét, a kaliforniai paprikát. Hozzáreszeljük a gyömbért, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ha használunk csilit, akkor azt is, kevergetve 2-3 percet pirítjuk, majd mehet bele a főtt rizs, a szójaszósz és az őrölt koriander, átfogatjuk, és amikor már forró, hozzáadjuk a csirkemellet és a sült tojást.
Azonnal tálaljuk, a félretett újhagymazölddel meghintve.