A karácsony elképzelhetetlen illatos aprósüti nélkül, és bár a legtöbb családnak megvannak a jól bevált, nagyitól örökölt receptjei erre, ezt a fahéjas-csokis kekszet mindenképpen érdemes kipróbálni. Isteni omlós, sokáig eltartható, egyszerűen elkészíthető, és olvasztott csokiba mártva nagyon kis mutatós.
Igazi békebeli finomság ez az omlós keksz, illatos és mesésen finom, a titka, hogy sok vajjal készül, illetve a nemcsak liszt, de egy kevés étkezési keményítő is van benne, ez adja az ellenállhatatlan porhanyósságát. Most őrölt fahéj került bele, de helyette akár kis reszelt citromhéj, vanília is használható ízesítésnek, vagy akár mézeskalács-fűszerkeverékkel is megbolondítható, ha idén valaki kihagyja a mézes sütését, de mégis vágyik a hangulatára, illatára.
A tésztával könnyű dolgozni, csak figyeljünk arra, hogy hideg vajjal és gyorsan dolgozzunk, valamint ne hagyjuk el a pihentetést – fél óra elég neki a hűtőben, hogy jól formázható és könnyen nyújtható, és sütés után finoman roppanós, omlós legyen.
Hozzávalók:
Elkészítés: A száraz alapanyagokat – a lisztet, a kukoricakeményítőt, a fahéjat, a csipet sót és a porcukrot egy keverőtálba szitáljuk. Nagyobb lyukú reszelőn hozzáreszeljük a hideg vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd kanalanként annyi hideg tejet adunk hozzá, hogy nagyjából összeálljon. Lisztezett munkafelületen picit átgyúrjuk, majd koronggá formázzuk, és frissentartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen 4 mm vékonyra nyújtjuk, és különféle formával kiszűrjük, sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk. A maradék tésztát összedolgozzuk, és újra nyújtva ezt is kiszaggatjuk.
A sütit 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 12-15 perc alatt világosra sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni.
A csokoládét felaprítjuk, és vízgőz felett – vagy mikróban 2X1 perc alatt 850 Watton – megolvasztjuk, simára keverjük, és a kihűlt sütiket félig megmártjuk benne, majd rácsra vagy sütőpapírra téve hagyjuk megdermedni.