Az ünnepi főételeink nagy része hússal készül, így a húsmentesen étkezőknek a leggyakrabban be kell érniük a köretekkel a családi ebédeken, vacsorákon. Pedig könnyedén készíthető elegáns és különleges fogás csak zöldséggel is, ami magában is tökéletes, de még a húsimádók is odalesznek érte.
A Wellington az angolok karácsonyi klasszikusa, amit leggyakrabban marhahússal, pontosabban bélszínnel készítenek. A lényege, hogy a hús fűszeres gombapéppel és leveles tésztával körbeölelve sül meg – az eredeti recept Gordon Ramsay-től videóval ITT található. Zöldségekkel is készíthetünk hasonlót, ami akkor lesz mutatós, izgalmas és ünnepi, ha többféle réteg kerül bele, és megvágva azonnal látszódnak, más ízesítésűek és textúrájúak.
Egyáltalán nem olyan macerás, mint elsőre gondolnánk, egy gombás, egy sárgarépás és egy babos réteg kerül bele, a külseje pedig kész leveles tészta – de akár réteslapokkal is elkészíthető!
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 evőkanál mustár
30 dkg csiperkegomba
6 közepes sárgarépa
1 konzerv (400 g) főtt fehér bab
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
kevés olívaolaj
1 evőkanál finomra vágott friss vagy 1 teáskanál morzsolt tárkony
3-4 szál friss vagy 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
só, bors
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, negyedbe vágjuk, majd egy késes robotgéppel morzsásra aprítjuk. Egy nagyobb serpenyőben megolvasztjuk a vaj felét, ráöntjük a morzsás állagú gombát, és kevergetve elkezdjük pirítani. Hozzáadjuk a kakukkfüvet és a zúzott fokhagymát, és addig sütjük, amíg kiengedi a levét, majd az teljesen elpárolog. Csak ekkor sózzuk és borsozzuk, félretesszük.
A sárgarépát megtisztítjuk, hosszában félbevágjuk, és sós, forró vízben 20 percet főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
Közben a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és 3-4 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a leszűrt és leöblített főtt babot, sózzuk és borsozzuk, meghintjük a tárkonnyal, és időnként megkeverve 10 perc alatt összepároljuk, majd egy krumplinyomóval összetörjük.
Az összeállításhoz a leveles tésztát kiterítjük, egyenletesen megkenjük 1 evőkanál mustárral, ráhalmozzuk a fűszeres babpüré 2/3 részét, majd a gombapépet, kirakjuk a főtt répával, és a tészta közepére kanalazzuk a maradék babpürét egy csíkban. Óvatos, de határozott mozdulatokkal feltekerjük, a végeit visszahajtjuk, és a rúd alá nyomkodjuk, a tetejét pedig megszurkáljuk vagy néhány helyen bevágjuk, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon, és ne repessze meg a tésztát.
Tepsire tesszük, lekenjük a maradék megolvasztott vajjal, megszórjuk durva szemű sóval vagy szezámmaggal, és 170 fokos sütőbe toljuk 30 percre, míg szép pirosra sül. A sütőből kivéve picit hagyjuk hűlni, majd szeletelve tálaljuk.