Nekünk nagy kedvencünk a puncskarika, így ünnepek alkalmával szívesen sütöm. A linzerekkel ellentétben itt a lapok megsütése után kell a forró tésztát kiszúrni, majd a leeső darabok felhasználásával elkészíteni a tölteléket.
Nálunk igazi klasszikusnak számít a puncskarika, mindenki szívesen süti karácsonyra és a lakodalmakba, mert sokáig eláll, és jó omlós, illatos, aromás, egyszerű, de mégis ünnepi.
Ezt a süteményt már pár nappal az ünnepek előtt megsüthetjük, majd hűvös helyen tároljuk. A tészta így is finom omlós marad, a töltelék ízei pedig jól összeérnek.
Forrás: Kard Éva
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A lisztet keverjük össze a sütőporral, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a zsírt vagy a vajat, és az ujjainkkal morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és a villával kissé felvert tojás, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Egy lágyabb, de könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ezután osszuk el a tésztát négy egyforma részre, majd formázzunk belőle gombócokat.
Helyezzük egy enyhén lisztezett sütőpapírra az egyik tésztagombócot, majd nyújtsuk ki fél centi vékonyra, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsibe. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 8-10 perc alatt, szép világos színűre. Én légkeverésnél 160 fokon 8 percig sütöttem.
A sütőből kivéve a forró tésztát, rögtön szúrjuk ki ízlés szerinti formával, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. Gyorsan dolgozzunk a forró tésztával, mert ha kihűl, nagyon törik, és már nem tudjuk kiszaggatni!!! Mindegyik tésztagombóccal így járjunk el. Én két sütőpapírt használok a nyújtáshoz, így gyorsabban megy a sütés. Ebből a tésztamennyiségből kb. 40 karikát tudunk kiszaggatni.
A töltelékhez a csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A vajat keverjük jó krémesre a porcukorral és a vaníliás cukorral. A kiszúrásnál visszamaradt tésztadarabokat morzsoljuk a kezünkkel össze, majd adjuk hozzá a cukros-vajas keverékhez. Ezután adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, és ízlés szerint rumot, majd keverjük alaposan össze.
Az elkészült töltelékből tegyünk egy kiskanálnyit a tésztára, majd helyezzünk rá egy közepén kilyukasztott tésztát. Ezután óvatosan nyomjuk egy kicsit össze, majd helyezzük egy tálcára egymás mellé. Érdemes előző nap megtölteni, mert így a tészta kellően puha, de mégis omlós lesz, és a töltelék ízei jól összeérnek.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a süteményt, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen több napig is tárolhatjuk.
Forrás: Kard Éva