Vannak igazán húzós időszakok, amikor tényleg rengeteg az ember dolga. Ilyen a karácsony előtti készülődés is, amit nemcsak az ajándékok beszerzése vagy készítése jelent, hanem ehhez jön még a sok bevásárlás, a takarítás és pakolás, hogy az ünnepre minden szép legyen, ahogy a mondás tartja: tiszta udvar, rendes ház várja a karácsonyi áhítatot.
A felfordulás közben nem nagyon jut figyelem és idő a főzésre, ami aztán újabb mosogatnivalót és pakolandót termel, bár egy gyors tésztaétel vagy saláta azért, valljuk be, nem nagy kihívás. Ha viszont erre sincs időnk, akkor jöhet a bögrés sajtos tészta, annak is a mikrós változata, ami tényleg 5-6 perc alatt elkészül, egy személyre is érdemes nekiállni, ugyanis személyenként csak egy bögrét és egy kanalat kell hozzá használnunk.
A mac & cheese az amerikaiak egyik kedvence, eredetileg sajtos besamelmártással készül csőben sütve, kiadós és nagyon laktató. Igazán finom cheddar sajttal lesz, mert ez a testes, élénksárga angol sajtféle nagyon jól olvad és kellemesen karakteres, de persze más reszelt sajttal is elkészíthető.
A mikrós változat egyébként nemcsak szaladós napokra jó, hanem akár a munkahelyen is elkészíthetjük, kollégistáknak is ideális, gyorsabb és egyszerűbb, mint bármilyen félkész tésztaétel, és nincs is benne semmilyen adalék vagy ízfokozó.
Hozzávalók 1 személynek:
Elkészítés: Egy mikrózható 5 dl-es bögrébe tesszük a tésztát, felöntjük a tejjel, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, és egy mélyebb tányérba állítva betesszük a mikróba – arra az esetre, ha a tej kifutna. 1000 watton 1 percet főzzük, majd kivesszük, átkeverjük, hogy a tészta ne ragadjon az aljára. Ezt még háromszor megismételjük, mindig 1-1 percet mikrózva a tésztát.
Ha van kifutott tej, akkor azt a tányérból a tésztára öntjük, hozzáadjuk a reszelt cheddart és parmezánt, ízlés szerint egy csipetnyi bazsalikomot vagy kakukkfüvet adunk hozzá, jól elkeverjük, majd 30 másodpercre még visszatesszük a mikróba.
Azonnal fogyasztható, de óvatosan, mert forró!