Bár a gesztenye igazi ünnepi alapanyagnak számít, többnyire krémet készítünk belőle tölteléknek, pedig magas keményítőtartalmának köszönhetően kiválthatja a lisztet is, ha édes tésztába tesszük. Ennek a gesztenyés csokitortának a lisztmentessége mellett nagy előnye az is, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mégis ünnepi és isteni.
Az év végi ünnepek idején többnyire rengeteg a teendő, sokkal sűrűbbek a napok, ilyenkor ráadásul sokkal többféle ételt és süteményt készítünk, vendégeket várunk, így nem árt, ha van egyszerűbben elkészíthető, gyors finomság is a repertoárban. Ez a csokis-gesztenyés torta könnyedén összeállítható, nagyon finom puha és szaftos, igazán csokis és illatos, és kellő díszítéssel ünnepi külsőt adhatunk neki.
Az alábbi receptben édesített gesztenyemasszával készül a torta, ha natúr pürét használunk, akkor érdemes emelni a cukor mennyiségét!
Hozzávalók:
Elkészítés: Az étcsokoládét felkockázzuk, és gőz fölött megolvasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a rumot és a vaníliakivonatot, félretesszük.
A tojásokat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és 4-5 perc alatt elektromos habverővel nagyon krémesre, habosra, szinte fehérre verjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olívaolajat is. Ezután hozzákeverjük a már nem forró csokoládét, majd hozzáreszeljük a gesztenyét, összeforgatjuk, végül hozzászitáljuk a sütőpor, kakaópor és étkezési keményítő keverékét, és finoman összeforgatjuk.
Kikent, kakaóporral vagy keményítővel meghintett 22-23 centis kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk. Légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, majd lecsatoljuk a peremét, és hagyjuk teljesen kihűlni. Kakaóporral és porcukorral meghintve – vagy ízlés szerint díszítve – szeletelve tálaljuk.