Írd be, mit keresel:

Aletria – portugál ünnepi tejpuding krémesen és kiadósan

A karácsonyi ünnepkörnek mindenhol megvannak a jellegzetes desszertjei. Portugáliában az egyik ilyen az aletria, egy nagyon egyszerű és kiadós, krémes finomság, gyakorlatilag egy cérnametélttel gazdagított sűrű tejsodó, amit citrussal és fahéjjal ízesítenek.

Cookta - 2023.12.21.
Aletria – portugál ünnepi tejpuding krémesen és kiadósan

A cérnametéltet a portugálok is elsősorban húsleves betétjeként használják, karácsonykor mégis a legfőbb desszertjük készül ezzel a vékony szálú tésztával. Egyes legendák szerint azért, mert hasonlít az angyalhajra a sok finom tésztaszál, más magyarázatok szerint pedig a bőséget jelképezi. Leginkább a tejberizshez hasonlítható, de krémesebb, klasszikusan citromhéjjal és fahéjjal főzik meg tejben a tésztát, majd tojássárgával selymesítik, sűrítik, tálalás előtt pedig rácsos, keresztes alakzatban szórják meg őrölt fahéjjal.

Nagyon kiadós és finom, rémegyszerű étel a „tejbecérna”, és ha nem is a karácsonyi menü részeként, de mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a krémes, portugál pudingot.

Aletria – portugál karácsonyi desszert

Hozzávalók:

  • 25 dkg cérnametélt
  • 1,8 liter tej
  • 30 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 citrom
  • 5 dkg vaj
  • 4 tojássárga
  • őrölt fahéj
  • csipet só

Elkészítés: A tejből 2 decit félreteszünk, a többit egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a vajat, a csipet sót, 1 rúd fahéjat és a citrom héjáról levágott 2 nagyobb darabot. Tűzre tesszük, amikor a vaj felolvadt és a tej forrni kezd, hozzáadjuk a cérnametéltet, és kevergetve 3 percig főzzük, majd a cukrot is hozzáadjuk, és 4-5 percig főzzük.

Közben a tojássárgákat a maradék tejjel elkeverjük, és folyamatos keverés mellett a tésztás tejhez adjuk, 2-3 perc alatt sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve kivesszük belőle a citromhéjakat és a fahéjrudat.

A krémes keveréket egy lapos, nagyobb tálba öntjük, hagyjuk kihűlni és megdermedni, és őrölt fahéjjal meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.