A karácsonyi ünnepkörnek mindenhol megvannak a jellegzetes desszertjei. Portugáliában az egyik ilyen az aletria, egy nagyon egyszerű és kiadós, krémes finomság, gyakorlatilag egy cérnametélttel gazdagított sűrű tejsodó, amit citrussal és fahéjjal ízesítenek.
A cérnametéltet a portugálok is elsősorban húsleves betétjeként használják, karácsonykor mégis a legfőbb desszertjük készül ezzel a vékony szálú tésztával. Egyes legendák szerint azért, mert hasonlít az angyalhajra a sok finom tésztaszál, más magyarázatok szerint pedig a bőséget jelképezi. Leginkább a tejberizshez hasonlítható, de krémesebb, klasszikusan citromhéjjal és fahéjjal főzik meg tejben a tésztát, majd tojássárgával selymesítik, sűrítik, tálalás előtt pedig rácsos, keresztes alakzatban szórják meg őrölt fahéjjal.
Nagyon kiadós és finom, rémegyszerű étel a „tejbecérna”, és ha nem is a karácsonyi menü részeként, de mindenképpen érdemes kipróbálni ezt a krémes, portugál pudingot.
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejből 2 decit félreteszünk, a többit egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a vajat, a csipet sót, 1 rúd fahéjat és a citrom héjáról levágott 2 nagyobb darabot. Tűzre tesszük, amikor a vaj felolvadt és a tej forrni kezd, hozzáadjuk a cérnametéltet, és kevergetve 3 percig főzzük, majd a cukrot is hozzáadjuk, és 4-5 percig főzzük.
Közben a tojássárgákat a maradék tejjel elkeverjük, és folyamatos keverés mellett a tésztás tejhez adjuk, 2-3 perc alatt sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve kivesszük belőle a citromhéjakat és a fahéjrudat.
A krémes keveréket egy lapos, nagyobb tálba öntjük, hagyjuk kihűlni és megdermedni, és őrölt fahéjjal meghintve tálaljuk.