Az év végi ünnepek alatt a káposzta fontos főszereplője a menüsornak, leginkább a savanyú káposzta, amiből a töltött káposzta készül. De a nyers káposztát is érdemes ilyenkor repertoárra venni, kiadós, egészséges, és a nehezebb ünnepi ételsort lazíthatjuk, színesíthetjük például egy mutatós és finom káposztasalátával.
Ha káposztasaláta, akkor leggyakrabban a forrázott friss káposztasaláta vagy az amerikai majonézes coleslaw a legnépszerűbb, kétségtelenül, de érdemes kipróbálni más változatokat is. Most mustármagos-almaecetes öntettel készült, olaj nélküli alakbarát recept alapján, nagyon kellemesen pikáns, üdítően friss, tökéletesen illik ünnepi sültek mellé is.
Hozzávalók:
Az öntethez:
Elkészítés: A kétféle káposztát legyaluljuk vagy nagyon vékonyan felszeleteljük, a sárgarépát meghámozzuk és nagyon vékony csíkokra vágjuk, vagy ha van julienne-hámozónk, akkor azzal felcsíkozzuk, a lila hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, majd vékony félkarikákra szeljük. Mindent egy salátástálba rakunk, összeforgatjuk.
Az öntethez a mustármagot egy száraz serpenyőbe rakjuk, tűzre tesszük, és kevergetve megvárjuk, míg pattogni kezd. Ekkor óvatosan hozzáöntjük az almaecetet és a cukrot, sózzuk, borsozzuk, és a felére beforraljuk. A tűzről levéve hagyjuk 5 percet hűlni, átöntjük egy tálkába, hozzáadjuk a mustárt, és simára elkeverjük, majd a zöldségekre öntjük, és alaposan összeforgatjuk.
Azonnal tálalható, de hagyhatjuk, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek. Ízlés szerint megszórhatjuk aprított dióval, magokkal, magkeverékekkel.