Bár nálunk is egyre kedveltebb a sütőtök, a selymes krémlevestől a rizottón át a fűszeres turmixig sokrétűen használjuk, azért még mindig kicsit furcsálljuk, ha torta készül belőle. De ha répatorta van, akkor sütőtöktorta miért ne lehetne? Most dióval és citromos mázzal készült, elképesztően illatos, fűszeres, ráadásul nagyon egyszerű és kiadós finomság.
Amerikában elképzelhetetlen a tél sütőtökös desszertek nélkül, kezdve a halloweeni pumpkin pie-tól, a sütőtökös pitétől a napsárga muffinokig, de előszeretettel teszik a sült tökből készült pürét gofri tésztájába is. Nem csoda, hiszen a sült sütőtök édes, krémes, illatos, nemcsak szépséges színt és gazdag aromát ad a süteménynek, de a textúráját is puhává teszi, nem mellesleg zsiradékot és cukrot is spórolhatunk a használatával. A tengerentúlon annyi a könnyebbség, hogy készen is kapható sütőtökpüré, de azért lássuk be, nem nagy kihívás sütőtököt sütni, ráadásul amíg készül, egyszerre melegíti át a lakást és tölti be édes illatokkal, meghitt otthonosságot árasztva.
Mint ahogy a legtöbb amerikai recept, a sütőtöktorta sem túl bonyolult, sőt… Tulajdonképpen 5 perc alatt összedobható egy turmixgép segítségével, jó fűszeres, könnyű és illatos, és bár önmagában nem túl mutatós, egy kis citromos mázzal és darabolt dióval nagyon jól feldobható – nemcsak látványra, hanem ízvilágát tekintve is jót tesz neki a savanykás-édes máz és roppanós dió.
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A megsült és kihűtött, héjából kikanalazott sütőtököt turmixgépbe tesszük, és pépesítjük. Hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a tojásokat és a fűszereket, összeturmixoljuk. A lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával egy tálban összekeverjük, hozzáöntjük a sütőtökös keveréket és a durvára vágott diót, és egy spatulával simára keverjük. Kikent, lisztezett 28 centis tortaformába vagy pitetálba öntjük, elsimítjuk.
180 fokos sütőbe öntjük, és 45–50 perc alatt légkeverés mellett megsütjük. A sütőből kivéve 10–15 percet pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
A mázhoz a citrom levét kifacsarjuk, 4-5 evőkanál porcukrot adunk hozzá, ha szükséges, 1-2 evőkanál vízzel hígítjuk, hogy sűrű, de folyékony keveréket kapjunk. A kihűlt torta tetejére öntjük, elsimítjuk, darabolt dióval meghintjük, és hagyjuk, hogy kicsit megszáradjon, majd szeletelve tálaljuk.