A szivárványtorta pár éve a legnépszerűbb ünnepi torta lett az angolszász országokban, tényleg nagyon mutatós, és igazi meglepetésnek számító desszert ünnepi alkalmakra. A hófehér borítású, nem túl izgalmasnak tűnő torta akkor válik igazán mutatóssá, amikor megvágjuk. Nagyon ünnepi finomság, ami most kókusszal és fehér csokival készült, szuper születésnapra, gyerekzsúrra, szilveszterre, mindenkorra. :)
Pepecselős, de nem túl bonyolult, mégis különleges az úgynevezett rainbow cake, vagyis a szivárványtorta. Egyetlen tészta az alapja, de mindegyik tésztaréteg más színű, és bár kívülről jellegtelennek tűnik a fehér borítású torta, felvágáskor mindenkit meglepnek a különféle színű rétegek. A tészta ugyanaz, nagyon puha és könnyű, kókuszos, a sütés viszont kissé macerás, mert az egyenlő részre osztott és ételfestékkel színezett tésztát külön-külön kell megsütni. Ha van két azonos méretű 16-18 centis formánk, akkor kettesével is süthetjük, így felére csökken az elkészítési idő.
Hogy ne csak mutatós, de igazán finom is legyen, a puha, könnyű és ruganyos tésztába érdemes egy kis kókuszreszeléket csempészni, a töltelékbe pedig fehércsokit és mascarponét. A bevonathoz használhatjuk a tölteléket is egy picit megnövelt adaggal, de még jobb, ha könnyedebb, vaníliás tejszínhabbal vonjuk be. Ha kicsit szeretnénk fokozni a színességet, meghinthetjük egy dekorcukorral, színes tortadarával. 😉
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
A bevonáshoz:
Elkészítés: A tésztához a kókuszreszeléket késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel nagyon habosra, krémesre, szinte fehérre verjük, majd hozzáadjuk az olvasztott, de már nem forró vajat, és ezzel is 2-3 percig verjük. Ezután mehet bele a vaníliás cukor, a sütőpor, a szódabikarbóna és a liszt, ezekkel is tovább verjük, majd hozzáadjuk az őrölt kókuszreszeléket, a tejszínt és a tejet, és simára keverjük.
A tésztát lemérjük, nagyjából 1,5 kilónyi lesz, majd 6 darab kb. 25 dekányi adagra osztjuk, ételfestékkel megszínezzük egyenként a tésztákat, 2-3 cseppnyi színezék elég, összekeverjük. Egymás után ugyanabban a kikent és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt formában megsütjük 180 fokon, légkeverés mellett, kb. 10 perc alatt, de még jobb, ha 2 azonos formával dolgozunk, így csökkenthetjük a sütési időt kettesével sütve, ekkor 15 percet számoljunk egy adagra. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk a puha tésztalapokat.
A töltelékhez a fehér csokoládét tálba tördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük, hagyjuk kissé kihűlni. A mascarponét elektromos robotgéppel 3-4 perc alatt habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott fehér csokit, és simára keverjük. A színes tésztalapokat megtöltjük a csokis-mascarponés töltelékkel úgy, hogy egy kevés a tetejére és az oldalára is jusson.
A bevonathoz a jól behűtött tejszínt elektromos habverővel elkezdjük felverni, amikor már van tartása, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, és keményre verjük. A tortát egyenletesen bevonjuk a vaníliás tejszínhabbal, és legalább 2-3 órát hűvös helyen pihentetjük, hogy a hab egy kicsit megdermedjen.
Tálalás előtt megszórjuk színes tortadarával vagy dekorcukorkával, és felkészülünk a szeleteléskor elhangzó elismerő „wowww’ kiáltásokra.