Írd be, mit keresel:

Szivárványtorta – igazi meglepetés ünnepi alkalmakra

A szivárványtorta pár éve a legnépszerűbb ünnepi torta lett az angolszász országokban, tényleg nagyon mutatós, és igazi meglepetésnek számító desszert ünnepi alkalmakra. A hófehér borítású, nem túl izgalmasnak tűnő torta akkor válik igazán mutatóssá, amikor megvágjuk. Nagyon ünnepi finomság, ami most kókusszal és fehér csokival készült, szuper születésnapra, gyerekzsúrra, szilveszterre, mindenkorra. :)

Cookta - 2023.12.30.
Szivárványtorta – igazi meglepetés ünnepi alkalmakra

Pepecselős, de nem túl bonyolult, mégis különleges az úgynevezett rainbow cake, vagyis a szivárványtorta. Egyetlen tészta az alapja, de mindegyik tésztaréteg más színű, és bár kívülről jellegtelennek tűnik a fehér borítású torta, felvágáskor mindenkit meglepnek a különféle színű rétegek. A tészta ugyanaz, nagyon puha és könnyű, kókuszos, a sütés viszont kissé macerás, mert az egyenlő részre osztott és ételfestékkel színezett tésztát külön-külön kell megsütni. Ha van két azonos méretű 16-18 centis formánk, akkor kettesével is süthetjük, így felére csökken az elkészítési idő.

Hogy ne csak mutatós, de igazán finom is legyen, a puha, könnyű és ruganyos tésztába érdemes egy kis kókuszreszeléket csempészni, a töltelékbe pedig fehércsokit és mascarponét. A bevonathoz használhatjuk a tölteléket is egy picit megnövelt adaggal, de még jobb, ha könnyedebb, vaníliás tejszínhabbal vonjuk be. Ha kicsit szeretnénk fokozni a színességet, meghinthetjük egy dekorcukorral, színes tortadarával. 😉

Szivárványtorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • ételfesték

A töltelékhez:

  • 40 dkg mascarpone
  • 20 dkg fehér csokoládé

A bevonáshoz:

  • 5 dl tejszín
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • színes dekorcukorka vagy csokidara

Elkészítés: A tésztához a kókuszreszeléket késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel nagyon habosra, krémesre, szinte fehérre verjük, majd hozzáadjuk az olvasztott, de már nem forró vajat, és ezzel is 2-3 percig verjük. Ezután mehet bele a vaníliás cukor, a sütőpor, a szódabikarbóna és a liszt, ezekkel is tovább verjük, majd hozzáadjuk az őrölt kókuszreszeléket, a tejszínt és a tejet, és simára keverjük.

A tésztát lemérjük, nagyjából 1,5 kilónyi lesz, majd 6 darab kb. 25 dekányi adagra osztjuk, ételfestékkel megszínezzük egyenként a tésztákat, 2-3 cseppnyi színezék elég, összekeverjük. Egymás után ugyanabban a kikent és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt formában megsütjük 180 fokon, légkeverés mellett, kb. 10 perc alatt, de még jobb, ha 2 azonos formával dolgozunk, így csökkenthetjük a sütési időt kettesével sütve, ekkor 15 percet számoljunk egy adagra. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk a puha tésztalapokat.

A töltelékhez a fehér csokoládét tálba tördeljük, és gőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük, hagyjuk kissé kihűlni. A mascarponét elektromos robotgéppel 3-4 perc alatt habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott fehér csokit, és simára keverjük. A színes tésztalapokat megtöltjük a csokis-mascarponés töltelékkel úgy, hogy egy kevés a tetejére és az oldalára is jusson.

A bevonathoz a jól behűtött tejszínt elektromos habverővel elkezdjük felverni, amikor már van tartása, hozzáadjuk a vaníliás cukrot is, és keményre verjük. A tortát egyenletesen bevonjuk a vaníliás tejszínhabbal, és legalább 2-3 órát hűvös helyen pihentetjük, hogy a hab egy kicsit megdermedjen.

Tálalás előtt megszórjuk színes tortadarával vagy dekorcukorkával, és felkészülünk a szeleteléskor elhangzó elismerő „wowww’ kiáltásokra.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.