Olyan, mint egy jóféle sajtos pogácsa, csak fantasztikusan könnyű, nem kell gyúrni, dagasztani és keleszteni, nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül: ez a franciák sós égetett tésztája, a gougère (ejtsd: guzser), ami melegen és hidegen, magában vagy megtöltve is isteni.
Burgundia egyik specialitása a sajttal gazdagított, égetett tésztával készülő, pehelykönnyű kis sajtos falatka, ami önmagában is nagyon finom, de gyakran meg is töltik zöldfűszeres krémsajttal, gombakrémmel, ünnepi alkalmakra libamájas vagy lazacos töltelékkel. Az aranyló kis sajtos tésztalabdacsok valahol a mi pogácsánk és a fánk ötvözeteként képzelhetők el, de se dagasztani, se olajban sütni nem kell.
A gougère önmagában is tökéletes előétel vagy falatka, de meg is tölthetjük, vagy kínálhatunk hozzá mártogatóst, ideális borozgatós estékre – Burgundiában is ettől lett népszerű a könnyű, mégis karakteres, a borhoz jól passzoló sajtos puffancs.
Hozzávalók:
Elkészítés: A vizet és a tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és tűzre téve addig melegítjük, amíg a vaj felolvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, kézi habverővel simára keverjük, majd a tűzre visszatéve 1 percet kevergetjük, míg elválik a tészta az edény falától. A tűzről végleg levéve egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig simára keverjük gyors mozdulatokkal, hogy a meleg ne kapja össze a tojást. Végül belekeverjük a reszelt füstölt sajtot is.
Habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsire kis gömböket nyomunk a tésztából – vagy két teáskanállal kis kupacokat formázunk, egymástól távolabb.
180 fokos sütőbe toljuk, 15 percet sütjük, majd a sütőt kikapcsolva még 15 percet hagyjuk pihenni bent a puffancsokat.
Melegen és hidegen is tálalhatjuk magában, kínálhatunk hozzá mártogatóst, de meg is tölthetjük fűszeres sajtkrémmel, félbevágva vagy habzsákból a belsejébe nyomva.