Bár a tócsni leggyakrabban krumpliból készül, érdemes más zöldségekkel is kipróbálni, a tapasztalat szerint ebben a formában még azok is nemhogy megeszik, de kimondottan szeretik, akik amúgy nem rajonganak a zöldségekért. Most sütőtökkel, sárgarépával és fetával készült, az édes-sós páros pedig nagyon jó összhatást ad.
Kívül ropogós, belül puha és krémes kis lepénykék, kiadós és egyszerű elkészíteni, és kis csavarként feta sajt került a tésztába, ami még lágyabbá ás könnyebbé teszi a klasszikus tócsnihoz képest. Sütőben is süthető, de ha igazán ropogósan szeretjük, akkor érdemes kevés olajban, serpenyőben sütni, mégpedig úgy, hogy a lereszelt zöldségeket egy kicsit besózzuk és állni hagyjuk, majd nagyon alaposan kinyomkodjuk belőle a levet, így nem kell hozzá sok liszt, így nem is tudja magát megszívni olajjal.
Ehhez a tócsnihoz most liszt helyett zabpelyhet aprítottunk finomra, így gluténmentes étrendbe is beilleszthető, a zabpehely tojással és feta sajttal összemixelt keveréke tartja össze a zöldségeket. Filléres és finom fogás, egy kis fűszeres joghurttal vagy tejföllel, salátával tálalva ideális könnyű ebédnek vagy vacsorának.
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, finomra lereszeljük, tálba tesszük, egy nagyobb csipet sóval meghintjük, összeforgatjuk, és 30 percet pihentetjük.
A zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, finomra aprítjuk, hozzáadjuk a tojásokat és az elmorzsolt fetát, és simára mixeljük.
A zöldségeket alaposan kinyomkodjuk, borsot őrölünk hozzá, meghintjük a korianderrel, hozzáöntjük tojásos-fetás keveréket, alaposan összekeverjük.
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és nagyobb evőkanálnyi adagokat teszünk bele a zöldséges masszából, 3-4 percig sütjük, majd lapáttal megfordítjuk, és 2-3 perc alatt a másik oldalát is megsütjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük.
Tökmaggal, szezámmal meghintve, fokhagymás joghurttal tálaljuk, kínálhatunk mellé salátát is.