A répatorta általában nem a könnyűségéről híres, inkább egy masszívabb, sűrű sütemény, dióval és krémsajtos mázzal gazdagítva. Most viszont egy puha és nagyon könnyű változat készült, aranysárga és illatos, meglepő módon nincs benne semmilyen fűszer, mégis zamatos, és csokimáz borítja.
Pofonegyszerűen, forradalmi módszerrel, mixerrel készült ez a torta: a sárgarépát nem kell reszelni, ami már önmagában nagy előny, hanem a megtisztított és darabolt zöldséget késes robotgépben vagy turmixban olajjal és tojással kell pépesíteni, amitől egészen más állagú lesz a répa és majd maga a tészta is. Ezután pedig már csak liszttel, sütőporral és cukorral kell összeforgatni, és mehet is a sütőbe.
Akinek szokatlannak tűnik a csokimáz a répatortán, tegyen bátran egy kísérletet, mert nagyon jól passzolnak, ráadásul a csokis burok meg is őrzi a tészta szaftosságát. Fűszerek nélkül is nagyon finom, de persze gazdagítható vaníliával, gyömbérrel vagy fahéjjal is, a tésztába is kerülhet mazsola vagy aszalt áfonya, csokidarabkák vagy bármilyen aprított aszalt gyümölcs, egyik sem fogja elrontani.
Hozzávalók:
A csokimázhoz:
Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk, és késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk az olajat és a 4 tojást, és alaposan összemixeljük, egészen krémesre.
A lisztet és a sütőport egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sárgarépás keveréket, és homogén masszává keverjük. Kikent, lisztezett formába öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett, kb. 30 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd tálra borítva teljesen kihűtjük.
A csokimázhoz a csokoládét felkockázzuk, a vajjal és a tejszínnel együtt tálba tesszük, gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, a tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a répatortát bevonjuk vele.
Hűvös helyen dermedni hagyjuk, majd szeletelve tálaljuk.