Nagyon szeretjük a kevert sütiket, a pikk-pakk összeállítható tészta pedig nagyon sokféle ízesítéssel készíthető. A triplán citromos, mákkal pöttyözött változat pedig olyan zseniálisan finom, hogy akár tortaként is tálalható.
Könnyű, puha, illatos és pofonegyszerű, vajas kevert tészta, ami 10 perc alatt összeállítható. Nemcsak a tésztájába kerül citrom, hanem sütés után citromos szirup is átitatja, majd citrommáz kerül a tetejére. A tésztája pedig mandulás és mákos – a mandula finom puhává teszi, a sült mákszemek pedig kellemesen roppanak a fog alatt, mivel nem darált, hanem egész mákszemek kerülnek a tésztába…
Hozzávalók:
A sziruphoz:
Elkészítés: A lisztet, a darált mandulát, a mákot, a sütőport egy tálba tesszük, hozzáreszeljük a citrom héját, összekeverjük. Egy másik tálban az olvasztott vajat és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, ezzel is elkeverjük, majd a kettőt összeöntjük, és egy spatulával elkeverjük, végül a citrom kifacsart levével lazítva újra átkeverjük.
A tésztát kikent, lisztezett kerek tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőbe, légkeverés mellett 35-40 perc alatt megsütjük.
Közben a sziruphoz egy citrom levét kifacsarjuk, és 8 dkg cukorral felforraljuk. A sütőből kivett mákos süteményt a formából kiborítjuk, hústűvel vagy hurkapálcával megszurkáljuk, és még melegen meglocsoljuk a sziruppal, hagyjuk hűlni.
A mázhoz egy citrom levét kifacsarjuk, és elkeverjük 12-15 dkg porcukorral, hogy folyékony, de sűrű mázat kapjunk, majd a kihűlt mákos sütemény tetejére öntjük, elsimítjuk.
A citromos máz megdermedése után szeletelve tálaljuk.