Az édesburgonya végleg belopta magát a szívünkbe és a tányérjainkra, amióta már szinte mindenhol kapható, sőt, azt sem árt tudni, hogy itthon is megterem, és termelői piacon is találkozhatunk vele. Rengeteg módon elkészíthető, egészséges, és ha a sütőben megsütjük, a benne lévő cukor karamellizálódik, és isteni illatos és finom, akár salátának elkészítve.
Aki szereti az édes-sós kombinációkat, annak jó szívvel ajánljuk ezt a meleg, tartalmas salátát, ami könnyű fogásnak önmagában, köretként pedig bármilyen hús vagy hal mellé is ideális. A krémesre sült, enyhén karamellizálódott zöldség, a ropogós és friss gránátalmamagok és a karakteres, sós feta nagyon jó ízkombinációt alkotnak, némi fűszerrel és a mézes-balzsamecetes öntettel kiegészítve nemcsak isteni finom, de nagyon mutatós és egészséges is.
Hozzávalók:
Az öntethez:
Elkészítés: Az édesburgonyát meghámozzuk, leöblítjük, felkockázzuk, egy tiszta zacskóba tesszük, picit sózzuk, borsot őrölünk rá, meghintjük Cayenne-borssal, morzsolt kakukkfűvel, 1 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, és a zacskó száját befogva összerázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyenletesen elrendezzük, hogy ne legyenek a kockák fedésben, és 180 fokos sütőben, légkeverés mellett kb. 25 perc alatt puhára sütjük.
Közben az öntethez a mézet, az olajat és a balzsamecetet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, és 2-3 evőkanál vízzel felhígítjuk. A fetát felkockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk, a gránátalmából kinyerjük a magokat.
A megsült édesburgonyát tényérokra szedjük, megszórjuk a gránátalmamagokkal, a fetával, a petrezselyemmel és kevés morzsolt oregánóval, és az öntettel meglocsolva tálaljuk.