A sárgaborsólevesről - gondolom - mindenkinek a menzán felszolgált és levesnek titulált étel jut az eszébe elsőre, és ezért nem is túlságosan népszerű, de szerintem otthon elkészítve egészen más, ráadásul filléres, egyszerű és nagyon finom, és biztos, hogy jó étvággyal kanalazza majd az egész család.
A sárgaborsó méltatlanul mellőzött alapanyag szerintem, olcsó, kiadós és laktató, és remek melengető téli levest készíthetünk belőle alig pár alapanyaggal. Mivel gyakorlatilag teljesen szétfő, ezért sűríteni, rántani, habarni sem kell, önmagát sűríti be, és így sokkal egészségesebb is.
Mivel krémlevesről van szó, így a sűrűbb, krémesebb állaga miatt nincs szükség levesbetétre, nyugodtan elkanalazhatjuk magában is, de azért egy kis pirított gombával megbolondítva sokkal finomabb.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sárgaborsót alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra.
Egy edényben hevítsünk fel 2 evőkanál olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a lecsepegtetett borsót is, és keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal és a kurkumával, majd öntsük fel a vízzel. Félig lefedve főzzük puhára a borsót.
Amikor már teljesen megpuhult, akkor állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt. Ezután forraljuk ki, és főzzük még pár percig. Ízlés szerint botmixerrel pépesíthetjük is, ha selymesebben szeretjük.
A gombát ízlés szerint szeleteljük fel. Egy serpenyőben hevítsük fel a maradék olajat, majd adjuk hozzá a gombát. Ezután enyhén sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, majd pároljuk, pirítsuk készre.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd kanalazzuk rá a gombát, és úgy kínáljuk.