Gyors, egyszerű és mégis isteni zabkeksz recept, amit a kávé és a mogyoró tesz különlegessé. Természetesen kedvünk szerint ízesíthetjük, például csokival, fűszerekkel, aszalt gyümölccsel. Nem csak diétázóknak ajánlott!
Mindenképpen szerettem volna írni arról, hogy milyen ízű is ez a cukormentes zabkeksz valójában, hogy nagyjából tudjátok, mire számíthattok, ha követitek a receptet. A recept készítésekor a célom olyan zabkekszek előállítása volt, amik gyorsan összedobhatóak, könnyen variálhatóak (hogy ne unjunk rá az ízére), kellemesen puhák, és amik jól mennek a kávéhoz és teához. Nem szerettem volna, hogy a keksz túl édes legyen, inkább az vezérelt, hogy a hozzáadott ízesítés – jelen esetben főleg a mogyoró – domináljon. Sikerült is mindezt elérni, úgyhogy az eredmény, azt hiszem, egy igazi alaprecept lett, amit kedvünkre formálhatunk saját ízlésünk és hangulatunk szerint.
Variációk és néhány tanács:
Édesszájúaknak: Nyugodtan adjatok hozzá több eritritet (vagy tetszőleges édesítőt) a tésztához, esetleg egészítsétek ki csokidarabokkal, aszalt gyümölccsel a receptet.
Gluténérzékenyeknek: Ha gluténmentes zabpelyhet és tönkölyliszt helyett hajdina- vagy mandulalisztet használtok, akkor már kész is a gluténmentes, teljes kiőrlésű verzió.
Vegánoknak: Tojás helyett a lenmagtojás tökéletesen működik (egyik sütésnél én is azt használtam, mivel nem volt itthon rendes tojás).
Kávérajongóknak: Erős kávéval készítve is csak enyhén érződik az ital íze, úgyhogy ha ennél többre vágytok, akkor csökkentsétek a tej mennyiségét és azzal arányosan lehet növelni a kávé adagját.
Mogyorót nem kedvelőknek vagy mogyoróra allergiásoknak: Simán ki lehet hagyni a receptből, de érdemes helyette választani valamilyen hozzávalót, ami pluszízt ad a keksznek, például fahéjat, csokit, kakaót, kókuszt, aszalt gyümölcsöt stb.
Ebben a receptben tehát főleg a török mogyoró íze dominál, de biztos, hogy fogok étcsokis-narancsos, illetve almás-fahéjas verziót is csinálni.
Szénhidrátok
A teljes recept összesen 228,8 gramm inzulinrezisztencia-diétában számolandó szénhidrátot tartalmaz (tehéntejjel készített keksz esetén 233,6 gramm CH-val kell számolni!), amiből kekszenként – 25 darab zabkeksszel számolva – 9,2 gramm szénhidrát lesz.
Hozzávalók:
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (ha a mogyoró még nincs megpirítva, akkor kezdjük azzal: sütőben pár perc alatt megpirul).
Daráljuk le a mogyorót apró darabokra, majd öntsük egy nagyobb tálba, és keverjük hozzá az összes többi hozzávalót. Jól dolgozzuk át, hogy a margarin egyenletesen eloszoljon.
Vizes kézzel formáljunk gombócokat 1-1 evőkanálnyi tésztából, majd helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Lapítsuk le a gombócokat (kézzel vagy kanállal) annyira, hogy kb. 1 cm magas korongokat kapjunk.
Tegyük be a sütőbe, és hőlégkeveréssel süssük 15-20 percen keresztül, vagy amíg aranybarna nem lesz.