A gombapaprikás az egyik leggyorsabb magyaros kedvenc, házias, klasszikus, ami mindig jólesik, ha kicsit könnyebb ételre vágyunk. Azért a lisztes habarás és a mellé tálalt nokedli mégsem túl alakbarát, így most egy ennél diétásabb változatot mutatunk, hogy senkinek ne kelljen lemondania erről a gyors és kiadós finom fogásról.
A gomba szuper alapanyag, egész évben kapható, bárhol beszerezhető jó áron, fehérjében gazdag és kalóriaszegény, ráadásul nagyon sokrétűen felhasználható, így érdemes gyakran fogyasztani. A gombaleves mellett talán a pörkölt vagy paprikás a legnépszerűbb fogás belőle itthon, amit klasszikusan liszttel behabarva készítünk, de ez nyugodtan el is hagyható, és sovány tejföllel készítve, könnyű körettel tálalva diétás étrendbe is beilleszthető.
Ebben a változatban hagyma helyett újhagymával készült, és nemcsak őrölt pirospaprika, de csíkokra vágott húsos kápia paprika is került bele, ami színben és ízben is gazdagabbá és egészségesebbé teszi, és alig jár plusz munkával. Selymes, melengető, és bár kevés alapanyag kell hozzá, mégis nagyon ízletes fogás, ami szűk fél óra alatt elkészül!
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, ha kisebb, akkor negyedeljük, ha nagyobb, szeleteljük. Az újhagymát felkarikázzuk, a húsos paprikát szeletekre, majd csíkokra vágjuk, a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük.
Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a gombát, és időnként megkeverve 3-4 percet pirítjuk, majd hozzáadjuk az újhagymát, a friss paprikát és a fokhagymát, és együtt még 1 percet pároljuk, sózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt pirospaprikával, összeforgatjuk, felöntjük fél pohár vízzel, és fedő alatt 10 percet főzzük közepes lángon.
Közben a tejfölt simára keverjük, hozzáadunk a gomba levéből 1 merőkanálnyit, majd a gombához öntjük, átkeverjük, és fedő nélkül még 5 percet forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik, és összesimulnak az ízek.
Azonnal tálaljuk – párolt rizs, köles vagy quinoa tökéletes diétás körete!