Ha hidegtálat készítek, igyekszem a változatosságra törekedni. A szokásos franciasaláta és kaszinótojás kombináció mellett sokan választják a most következő brokkolisalátát.
Nekem is ez az egyik kedvencem, mindig többet készítek belőle, hogy nekem is maradjon. Isteni, egyszerű, és önmagában is tökéletes, ha egy kis sonkával vagy füstölt tarjával felturbózzuk…
Amúgy tényleg nem kell alkalom ehhez a salátához, bármikor összedobható, isteni köret mindenféle frissen sült hús mellé, de kiadós magában is egy kis párolt rizzsel vagy épp friss, ropogós péksüteménnyel.
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, bő, lobogó szódabikarbónás vízben max. 5 perc alatt roppanósra főzzük. Mikor kész, hideg vízbe szedjük.
A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben lehűtjük. Meghámozzuk, 8 darabba vágjuk, néhányat félreteszünk a díszítéshez. A lilahagymát hajszálvékonyra szeljük, a húst falatnyi darabokra tépkedjük (de enélkül is finom).
Az öntethez összekeverjük a tejfölt a majonézzel, a mustárral, a felaprított petrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk. A citromlével és a cukorral finomíthatunk rajta ízlés szerint.
Óvatosan összeforgatjuk a brokkolirózsákat a tojásokkal, hagymával, sonkával és a tartárral. Fogyasztásig hűtőben tartjuk, a félretett tojásokkal díszítve tálaljuk.