A spenót a megosztó zöldségek közé tartozik, de a tapasztalat szerint csak akkor, ha főzelék formában kerül az asztalra. Ezeket a spenótos-fetás csigákat nemcsak a húsimádók, de a gyerekek is örömmel bekapkodják.
Lehet, hogy a mókás csigaforma a titok, de az is elképzelhető, hogy a ropogósra sült leveles tészta és a sok sajt, mindenesetre mindig sikert arat a spenótos csiga, készüljön akár vendégvárónak vagy uzsonnára, vagy salátával vacsorára, akár egy tartalmasabb leves után másodiknak. Nagyon egyszerű, a legkomolyabb művelet talán a spenót párolása, amibe most egy kis póréhagyma is került, sajtból pedig kétféle is: sima reszelt sajt, ami lehet trappista vagy pizzamozzarella, illetve egy kis feta, ami különösen jól passzol a spenóthoz.
Hozzávalók:
Elkészítés: A pórét megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, rádobjuk a póréhagymát, és időnként megkeverve pár perc alatt megfonnyasztjuk, majd 2-3 részletben hozzáadjuk a spenótot, ha összeesett, akkor adunk hozzá egy újabb adagot. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, borsot őrölünk rá, és addig pároljuk, míg elfő a leve.
Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával elhabarjuk, hozzáadjuk a tejfölt, belemorzsoljuk a fetát, összekeverjük. Majd a pórés spenóttal összeforgatjuk.
A leveles tésztát kiterítjük, egyenletesen elterítjük rajta a spenótos.fetás tölteléket úgy, hogy a hosszanti részeit 1 centit szabadon hagyunk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd hosszanti irányban feltekerjük, és 20 percre a fagyasztóba tesszük, hogy könnyebben és szebben tudjuk majd szeletelni.
A tekercset ujjnyi szeletekre vágjuk, sütőpapírral fedett tepsibe rakosgatjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 13-15 perc alatt megsütjük.
Melegen salátával főételként is tálalhatjuk, de vendégvárónak is kínálhatjuk, akár langyosan, hidegen is.