A brokkoli üde színfoltja a téli zöldségkínálatnak, nagyon egyszerű előkészíteni, és gyorsan meg is puhul, sajtosan, csőben sütve pedig egyszerűen isteni. Akinek nincs kedve besamelt főzni, hogy sajtszósszal készítse, próbálja ki ezt az egyszerűsített változatot!
Jó kis melengető fogás a sajtos szósszal együtt sütött brokkoli, tökéletes egy szelet sült hús mellé köretnek, de egy kis rizzsel vagy salátával vega főfogás is lehet. A brokkoli pikk-pakk előkészíthető, 5 perc előfözés után már mehet is a sajtos gezemicével a sütőbe.
A legtöbben sajttal gazdagított besamellel leöntve készítik a csőben sült zöldségeket, de ez a változat egyszerűbb: tejföl, tejszín, fokhagyma és reszelt sajt keveréke az egész, amúgy hidegen, a sütőtálba összekeverve, a brokkolira való tekintettel némi őrölt szerecsendióval ízesítve, villámgyors és tökéletesen összesül, selymes szószként öleli majd körbe a sütés végére a beleforgatott brokkolit!
Hozzávalók:
Elkészítés: A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük, a szárrész külső, fás részét levágjuk, a belső zsenge részt is feldaraboljuk. Vizet forralunk, sózzuk, majd a brokkolit belerakjuk, és újraforrástól 5 percet főzzük, majd leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni.
A tejfölt és a tejszínt egy sütőtálba öntjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk hozzá, valamint hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, alaposan összekeverjük, majd a reszelt sajtot is hozzáadjuk, ezzel is elkeverjük. Mehet hozzáa brokkoli, két kanál segítségével összeforgatjuk, a tetejét egyenletesen meghintjük a reszelt parmezánnal és a zsemlemorzsával.
200 fokos sütőbe toljuk, és kb. 15 perc alatt pirulásig sütjük.