A bundás hal és a sült krumpli párosa az utóbbi időkben egyre népszerűbbek nálunk is a street food "forradalomnak" köszönhetően, ami direkt jó abból a szempontból, hogy nagy eséllyel több halat ehetünk, sőt ezt az igazán egyszerű fogást otthon is könnyedén elkészíthetjük.
Eredetileg az angolok egyik nagy kedvence a fish & chips, de ma már a világon szinte mindenhol ismert és kedvelt, és ha jól van elkészítve, akkor tényleg nagyon finom, különösen, ha egy kis mártogatós is jut mellé. Gyakorlatilag bármilyen halból készülhet, a leggyakrabban azonban hófehér húsú tőkehal kerül bundázásra, ami fagyasztva nálunk is jó áron kapható bármelyik szuper-hiper kínálatában, és nagy előnye, hogy szálkát sem igen tartalmaz.
Ha friss vagy kiolvasztott hallal dolgozunk, akkor igazán gyors étel, a tésztát egyszerűen sörből és lisztből kikeverjük, a halakat lisztben megforgatjuk, hogy jobban tapadjon rá a bunda, majd jöhet a tészta – és pár perc sütés után már tálalhatjuk is a ropogós-omlós halas falatkákat!
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A tőkehalfiléket hagyjuk kiolvasni, majd leöblítjük, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, kétujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a citrom levével, összeforgatjuk.
A bundához a lisztet csipetnyi cukorral és sóval, valamint a sütőporral keverőtálba tesszük, hozzáöntjük a sört, és kézi habverővel simára keverjük.
Egy serpenyőben legalább kétujjnyi olajat forrósítunk. A haldarabokat lisztbe forgatjuk, majd a sörtésztába mártjuk, és a forró olajba tesszük, és 4-5 perc alatt mindkét oldalukon szép aranyszínűre sütjük, majd szűrőkanállal kiemelve alaposan lecsöpögtetjük, és papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
A halat forrón tálaljuk, klasszikusan sült krumplival és tartármártással, citromcikkekkel kínáljuk, de salátával, más mártogatóssal is nagyon finom.