Napsárga, illatos, kellemesen citrusos és pikáns lekvár főzhető sütőtökből, ami nemcsak vajas kenyérre, kalácsra kenve lehet finom napindító, de süteménybe, palacsintába téve, joghurttal kanalazva vagy zabkásására halmozva is remekül működik.
Az ezerarcú sütőtököt szerencsére egyre többféle módon használjuk, a sima sült és a különféle krémlevesváltozatokon túl számtalan formában színesítheti meg a szürkébb téli hónapokat. Az egészséges zöldségféle mellett az is komoly érv, hogy kiadós, hosszú szezonja alatt baráti áron beszerezhető.
Az édes, jó érett sütőtökből lekvárt is érdemes főzni: nagyon finom, szapora, jól fűszerezhető, és a hámozást leszámítva igazán egyszerű. Zöldséghámozóval egyébként sokkal könnyebb dolgunk van, mint késsel, gyorsabb és biztonságosabb is – ezzel nem tudjuk megvágni magunkat, ha véletlenül a kemény húsú zöldség pucolásakor megcsúszna a kés…
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk, leöblítjük, és egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, hozzáadjuk a cukrot, a félbevágott vaníliarudat, a fahéjat, a meghámozott, felszeletelt gyömbért és az egyik narancs késsel vékonyan lehámozott narancsszínű bőrét, és forrástól számítva takarékon 30 perc alatt puhára főzzük.
Kihalásszuk a fűszereket és a narancshéjakat, és botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a narancsok kifacsart levét és a befőzőcukrot, és 15 perc alatt kevergetve készre főzzük.
Sterilizált kisebb üvegekbe töltjük, lezárjuk, fejtetőre állítjuk, és így hagyjuk kihűlni, majd mehetnek a kamrapolcra…