A rózsaszín lazac az egyik legkedveltebb halféle, amit napfényben szegény időben különösen ajánlunk, ugyanis remek D-vitamin forrás, amire nagy szüksége van a szervezetnek a téli hónapokban. Most sütőben sült, mégpedig hihetetlenül omlósra, aminek az a titka, hogy alacsony hőfokon kell készíteni.
A hal halála, ha kiszárad sülés közben, ha elmúlik a szaftossága, és sajnos ez még az olyan zsírosabb húsú halakra is igaz, mint a lazac. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, érdemes előzetesen bepácolni, majd viszonylag alacsony hőmérsékleten hosszabban sütni. Esetünkben 100 fokon sült, de profik ennél alacsonyabb, akár 50 fokos sütőt is javasolnak, de mi azért szerettünk volna biztosra menni, hogy valódi hőkezelésen essen át az érzékeny húsú halacska.
A pác kellően pikánssá és omlóssá tette, ebbe citrom leve és héja, egy kis csípős wasabi és gyömbér, valamint szójaszósz került, nagyon friss aromájú, izgalmas, szaftos lett, ünnepi fogásnak is ideális.
Hozzávalók:
Elkészítés: A gyömbért meghámozzuk, és a citrom héjával együtt lereszeljük. Hozzáadjuk a wasabit, a szójaszószt és a citrom kifacsart levét, elkeverjük. A lazacfilét 3 ujjnyi szeletekre vágjuk, és a páccal összeforgatjuk, húsukkal lefelé fordítjuk a halszeleteket, és fóliával lefedve, szobahőmérsékleten 1 órát pácoljuk.
A lazacdarabokat sütőtálba tesszük a bőrükkel lefelé, rálocsoljuk a pácot, és 100 fokos sütőbe toljuk, 45 percig sütjük, időközben többször meglocsolva a páccal.
Ízlés szerinti körettel tálaljuk, citromot mindenképpen kínáljunk az omlósra és szaftosra sült halhoz.