A palacsinta sósan és édesen is megunhatatlan kedvenc, és szerencsére ma már az egészségesebb, mentes vagy diétás változatoknak is könyvtárnyi irodalma van: a kreatív, kísérletező kedvűeknek köszönhetően folyamatosan új és még újabb kombináziókat probálhatunk ki. Most sósan készült, quinoával, sok sajttal és zöldséggel - abbahagyhatatlan!
A quinoa az utóbbi évek egyik legnagyobb ajándéka – nemcsak azoknak, akik táplálékérzékenyek, de azoknak is, akik szeretnek minél változatosabban, és ha lehet, egészségesebben táplálkozni. Gluténmentes, kalóriaszegény, és azon ritka növények közé tartozik, amelyek teljes értékű fehérjét tartalmaznak. Megfőzve nagyon izgalmas, kicsit ruganyos és gumis az állaga, semleges íze miatt bármilyen ízvilágra hangolható, és az egyetlen vád, ami érheti, hogy kissé drága. Ez viszont így nem teljesen igaz, mert ugyanakkor nagyon szapora is, alaposan megszívja magát vízzel, többszrösére dagad, így kevés is elég belőle.
Most egy rostokban és fehérjékben gazdag zöldséges-sajtos lepényke készült quinoával, ami diétás és gluténmentes étrendbe is tökéletesen beilleszthető, és salátával tálalva tartalmas és könnyű fogás, de akár magában is nagyon finom fűszeres joghurttal vagy tejföllel, ízlés szerinti mártogatóval tálalva…
Hozzávalók:
Elkészítés: A quinoát szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt alaposan leöblítjük, majd sós, forró vízbe tesszük, és kb. 15 perc alatt megfőzzük. Közben a spenótot összevágjuk, és az utolsó percben a quinoához adjuk, megvárjuk, míg összeesik, majd leszűrjük.
Közben a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát megtisztítjuk, nagyjából feldaraboljuk, majd késes robotgépben finomra aprítjuk. Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat felforrósítunk, és a zöldségeket 3-4 perc alatt egy kicsit megfonnyasztjuk, a spenótos quinoával együtt keverőtálba tesszük.
A zabpelyhet késes robotgépben finomra őröljük, a zöldséges quinoához adjuk, hozzáadjuk a tojásokat, a reszelt sajtokat, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk.
Egy serpenyőt felforrósítunk, kikenjük olajjal, és nagyobb evőkanálnyi adagokat teszünk bele a masszából, lelapogatjuk, és oldalanként 3-4 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
Ízlés szerint salátával vagy magában mártogatóssal tálaljuk.