Kiadós, tartalmas, színes, ízekben gazdag egytálétel a jambalaya, ami gyorsan és egyszerűen összedobható, ízlés szerint alakítható. New Orleans jellegzetes fogása, gyakorlatilag egyfajta rizses hús, ami egyetlen edényben készül, paradicsomos, fűszeres, és egyszerűsége ellenére különlegessé tehet egy hétköznapi ebédet vagy vacsorát.
A jambalaya (ejtsd: dzsámbálájá) a spanyol és francia bevándorlók konyhájában született, a helyi alapanyagokkal kiegészülve, és tulajdonképpen egy paella-változatnak is tekinthető. Rizs az alapja, és mindig többféle hús, kolbász és garnéla is kerül bele, emellett pedig a kreol konyha szentháromságának tartott hagyma-paprika-zeller elengedhetetlen belőle. Igazán színes és fűszeres fogás, amit az úgynevezett cajun fűszerkeveréknek köszönhet.
A nálunk kevésbé ismert, de nagyobb boltokban vagy gourmet üzletekben könnyedén megtalálható fűszerkeverék, ami cayenne borsból, fokhagymagraulátumból, szárított és őrölt hagymából, köményből, kakukkfűből és oregánó keverékéből áll, vagyis akár magunk is összeállíthatjuk.
Az alábbi változat kolbásszal és garnélával készült, de gazdagíthatjuk csirkemellel, pulykamellel is, adhatunk hozzá más zöldségeket, sőt egy kis csilivel vagy cayenne-i borssal ízlés szerint egy kicsit csípősre is hangolhatjuk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A szárzellert felszeleteljük, a kaliforniai paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
Egy mélyebb serpenyőben az olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a kolbászt, kicsit lepirítjuk, a fokhagymát, a rizst, a húsos paprikát, a paradicsomot és a zellert is hozzáadva 3-4 percig kevergetve pirítjuk, majd meghintjük a rozmaringgal és a cajun fűszerkeverékkel, felöntjük az alaplével, és forrástól számítva 15 percet főzzük, majd a garnélát is hozzáadjuk, és fedő alatt még 5 percet főzzük.
Azonnal tálaljuk, meghinthetjük aprított korianderrel vagy petrezselyemmel is.