A francia konyha egyik gyöngyszeme a krémes almatorta, aminek az alapja omlós linzertészta, és a vékonyra szeletelt almát selymes vaníliás cukrászkrém öleli körbe. Mesésen finom, és most még egy kis fehér csokoládé is került bele.
Omlós vajas tészta, lágy krém és savanykás almaszeletek tökéletes harmóniája ez a torta, igazi békebeli finomság főzött cukrászkrémmel, amit fehér csoki tesz még illatosabbá és csábítóbbá. A tésztája készítését megkönnyíti, hogy először robotgépben kell összemorzsolni, majd pár perc alatt összeáll, és nyújtás nélkül is könnyen belenyomkodható egy kapcsos tortaformába vagy pitetálba.
A cukrászkrém – vagyis crème pâtissière (ejtsd: krem pátisszier) – pedig ne rettentsen vissza senkit, nem csak cukrászoknak sikerül, csupán egy főzött alapkrémről van szó, amihez tojássárga, tej, cukor és étkezési keményítő kell, illetve vanília – és esetünkben egy kis fehér csoki és vaj is, hogy még krémesebb és lágyabb ez az ellenállhatatlan sütemény.
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A lisztet, a porcukrot, a felkockázott hideg vajat és a csipet sót egy késes robotgépbe tesszük, és homogén morzsává összedolgozzunk, majd egy tálban pár perc alatt összegyúrjuk, a kézmelegtől összeáll. Kapcsos tortaformába nyomkodjuk egyenletesen úgy, hogy a peremére is jusson. 180 fokos sütőbe toljuk, és 20 percig elősütjük a tésztát.
A töltelékhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, az étkezési keményítővel és 1 dl tejjel kézi habverővel simára keverjük, majd felöntjük a maradék tejjel, és tűzre téve, folyamatos kevergetés mellett sűrűsödésig, jó krémesre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a felkockázott vajat és a felaprított fehér csokit, és addig keverjük, míg felolvadnak és elkeverednek.
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk éd kicsumázzuk, egész vékonyan felszeleteljük.
Az elősütött tésztalapra öntjük a krém felét, kirakjuk az almaszeletek felével, majd rásimítjuk a maradék krémet, és kirakjuk a maradék almával. Végül egyenletesen meghintjük 1 evőkanálnyi porcukorral.
Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 15 perc alatt készre sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, és szeletelve tálaljuk.