A fehérrépa a legtöbb családban elsősorban a húsleves kiegészítője, főszerephez pedig szinte sosem jut, sőt vannak, akik még a húslevesből is kidobják fogyasztás előtt. Pedig nagyon aromás és illatos, selymesre pépesítve egy krémlevesben például isteni.
Felfoghatatlan, hogy míg a petrezselymet az egész világon fogyasztják és termesztik, addig a gyökerét, a fehérrépát szinte csak nálunk ismerik. Pedig annyira zamatos, csak úgy tobzódik az ízekben ez a mellőzött gyökérzöldség, és valójában még fűszer sem kell az ízesítéséhez.
A fehérrépa mellé most egy kis krumpli és alma került, hogy tartalmasabb és teltebb legyen a leves, a krémesítéshez pedig tejszín – de vegán vagy laktózmentes változatban kókuszkrémmel is kiválóan működik. Gyors, kiadós, isteni és különleges, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
Elkészítés: A fehérrépát, a krumplit és az almát meghámozzuk, felaprítjuk. Az olívaolajat egy lábasban felforrósítjuk, rádobjuk a zöldségeket és az almát, kevergetve 4-5 percig pároljuk, majd felöntjük az alaplével – vagy vízzel, és 1 leveskockát morzsolunk hozzá -, felforraljuk, és közepes lángon 15 percig főzzük.
Ha megpuhultak a zöldségek, botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a tejszínt vagy kókuszkrémet, megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, és az első buggyanásig visszatesszük a tűzre.
Azonnal tálaljuk vegyes magokkal meghintve – vagy ízlés szerint pirított kenyérkockával, baconcsipsszel, reszelt sajttal megszórva.