A legtöbb immunerősítő csodakapszulában szerepel a kurkuma, és sokan hajlamosak érte aranyárat is fizetni, pedig a fűszerpolcról leemelve sokkal egyszerűbben és olcsóbban védhetjük vele immunrendszerünket, és távol tarthatjuk a bacilusokat és vírusokat, ráadásul egy nagyon finom, melengetőés szemvidító ital formájában.
A kurkumin az a csodás hatóanyag, amit a kurkuma napsárga gyökérgumója nagy mennyiségben tartalmaz, és ami gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, tisztító, emellett javítja a vérkeringést, segíti az emésztést és serkenti az agykapacitást, ráadásul magas antioxidáns-tartalommal bír. Finom, telt ízű, melegítő hatású fűszerként is nagyon népszerű a keleti, elsősorban indiai konyhában, így ételeinkbe – krémlevesekbe, ragukba is érdemes belecsempészni, de a télvégi, tavaszi fáradtsággal fenyegető időszakban nem árt naponta teának is elkészíteni.
Hagyományos értelemben persze nem tea, mert teafüvet nem tartalmaz, viszont meleg, illatos, fűszeres ital, ami kellemesen átmelegít, fűszeres és finom, ráadásul tényleg nagyon hatékonyan segít az immunrendszer erősítésében. A saját tapasztalatról annyit, hogy e sorok írója az elmúlt évben még csak náthás sem volt, viszont a kurkumát nagyon, de nagyon kedveli!
Fontos!
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a kurkumát, csipetnyi borsot és a gyömbért, valamint 2-3 darabka késsel levágott vékony narancshéjat, és a tűzről levéve 10 percet állni hagyjuk. Közben a narancs levét kifacsarjuk, majd a pihentetési idő letelte után és a kókuszkrémmel, valamint a mézzel együtt a kurkumás léhez adjuk, elkeverjük.
Azonnal kortyolhatjuk is, ízlés szerint egy kis friss mentalevéllel vagy bazsalikommal frissebbé, izgalmasabbá tehetjük, ízlés szerint a narancs helyett citrommal is elkészíthetjük.