Amikor megérezzük az első tavaszi napsugarakat, megcirógat minket egy lágyabb szellő, akkor tudatosul bennünk, hogy érdemes lenne egy kicsit tudatosabban odafigyelni, és a tartalmasabb, téli fogások után könnyedebb, alakbarát salátákra váltani – egyrészt a felesleges kilók ledolgozása, másrészt a vitaminkészlet feltöltése érdekében.
A cékla remek alanya lehet a legváltozatosabb tavaszváró salátáknak. Olyan gyökérzöldség, ami jól átvészeli a telet, és még ilyenkor is feszes, friss, csupa egészség, ráadásul minden zöldségesnél baráti áron beszerezhető. Antioxidánsokban, A-, B- és C-vitaminokban, valamint vasban, káliumban, kalciumban, foszforban és kénben gazdag, rostokban bővelkedik, mindehhez kalóriában szegény (100 g = 31 kcal).
Jól kombinálható más alapanyagokkal, földes, intenzív, édeskés íze remekül harmonizál más zöldségekkel, sajtokkal, édes, sós és savanykás ízekkel. Most 3 tartalmas, de könnyű, egyszerűen elkészíthető húsmentes salátaötletet mutatunk, ami a tavaszi nagyböjt – vagy fogyókúra – idején mindenkinek jól jöhet.
Hozzávalók 2 adaghoz: 3 főtt cékla, 1 közepes főtt krumpli, 1 alma, 2 dl joghurt, 1 teáskanál méz, 1 kávéskanál mustár, só, bors
Elkészítés: A céklát és a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, salátástálba tesszük. Az almát kicsumázzuk, felkockázzuk, a zöldségekhez adjuk. A joghurtot a mézzel, a mustárral, sóval és borssal ízesítjük, elkeverjük, majd összeforgatjuk a céklás alappal. Ha lehetőség van rá, egy kicsit érleljük fogyasztás előtt.
Hozzávalók 2 adaghoz: 2 főtt cékla, 1 narancs, 2 nagy marék rukkola (vagy más salátakeverék, salátaalap), 5 dkg fetasajt, maréknyi dió, 2 evőkanál olívaolaj, kevés citromlé
Elkészítés: A céklát meghámozzuk, cikkere vágjuk. A narancsot meghámozzuk, gerezdekre szedjük vagy felkarikázzuk. A salátát tányérokra szedjük, rászórjuk az előkészített céklát és narancsot, rámorzsoljuk a fetát, meghintjük durvára vágott dióval, majd meglocsoljuk az olívaolajjal és a citromlével. Azonnal fogyasztható – akár egy szelet roston sült csirkemell köreteként.
Hozzávalók 2 adaghoz: 2 zsenge szívsaláta, 1 főtt cékla, 1 érett avokádó, 1 csomag mini mozzarella, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, 1 teáskanál magos mustár, só, bors
Elkészítés: A szívsaláta torzsáját levágjuk, majd a salátaleveleket lefejtjük, tányérra rendezzük. Az avokádót és a céklát meghámozzuk, ízlés szerint cikkekre vagy szeletekre vágjuk, a salátán elrendezzük, rápotyogtatjuk a mozzarellagolyókat. Az öntethez a mustárt az olívaolajjal, a balzsamecettel és 1-2 evőkanál vízzel elkeverjük, és egyenletesen a salátára locsoljuk. Azonnal fogyasztható.